Nakupujete na trhu ovocie a zeleninu? Prečítajte si pár rád

Aj dnes sa chystáte na trh zadovážiť si ovocie či zeleninu? Potom by ste mali vedieť nasledovné.

20.06.2015 08:00
Nakupovanie na trhu Foto:
Nakupovanie na trhu je typickou víkendovou činnosťou mnohých Slovákov.
debata

Pri výbere potravín ako sú paradajky, ale aj jahody siahajte skôr po menších kúskoch. Výskumy dokázali, že menšie kúsky majú vyšší podiel vitamínov. V prípade paradajok je to napríklad až o 55 percent viac vitamínu C v porovnaní s bežnými veľkými paradajkami.

Podľa niektorých odborníkov tiež menšie ovocie a zelenina obsahuje viac fytochemikálií, ktoré sa delia do rôznych skupín a pomáhajú nášmu telu pri viacerých chorobách či vnútorných problémoch.

Drobnejšie ovocie a zelenina, ak rástli a boli pestované prirodzenou cestou, sú tiež chuťovo bohatšie. Ideálne je, ak dobre poznáte zdroj a viete, že jednotlivé potraviny neboli ošetrované pesticídami.

V prípade zeleniny ako paprika, uhorka, mrkva či už spomenutá paradajka, alebo brokolica a citrusy, netreba zabúdať na vysoký obsah karotenoidov. Tieto prírodné farbivá sú zárove antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi, podporujú medzibunkovú výmenu či imunitu. Zaujímavým zistením tiež je, že sú to látky dobrej nálady. Nedávna štúdia potvrdila, že potraviny s vysokým obsahom karotenoidov prispievajú k zvýšenému optimizmu u konzumentov.

Farba jednotlivých potravín je tiež dôležitá pri ich testovaní. Keď nakupujete, nebojte sa prezrieť si jednotlivé kúsky, privoňať ku nim. Príliš svetlé alebo naopak neprirodzene tmavé listy, hľuzy či plody vás môžu sklamať. Pri vôni dbajte na prirodzený inštikt. Ak niečo nevonia príjemne, uvedomíte si to.

Na trhu nakupujte sezónne. S predpokladom, že váš trhovník nevozí väčšinu tovaru z veľkoskladu, ktorý zároveň zásobuje aj veľké obchodné centrá, by ste mali jednotlivé týždne kupovať potraviny, ktoré majú svoju sezónu. Prejaví sa to v ich chuti a obsahu vitamínov, zároveň sa postupným obmieňaním zaslúžite aj o obmenu rodinného jedálnička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trh #triky #ovocie #zelenina #nakupovanie #tipy

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...