Čo si v lete prečítať: 25 tipov na knihy rôznych žánrov

Leto je ako stvorené na to, aby ste konečne siahli po knihe. Čo si vziať na dovolenku či pod slnečník na kúpalisko?

21.07.2013 13:33
shutterstock 69214975 Foto:
Čítanie knihy v lete na terase môže byť veľmi príjemné.
debata (7)

Detektívky

Agatha Christie: Smrť v oblakoch
Počas letu z Paríža detektíva Hercule Poirota premôže nevoľnosť a takmer celý let prespí. Tesne pred pristátím sa však preberie a vysvitne, že jedna z cestujúcich je mŕtva. Dôvod smrti vyzeral jasný – zástava srdca po uštipnutí osou. Všetko sa však zmenilo, keď detektív našiel pod sedadlom ženy malý šíp s jedovatým hrotom, vystrelený z nejakej fúkacej trubice.

Dominik Dán: Kráska a netvor
Partia vraždárov z Nášho Mesta je po dovolenkách opäť spolu. Maďarskí kolegovia našli v poli kúsok od štátnej hranice nahé zmasakrované telo mladej dievčiny. Pitva potvrdila, že pred smrťou bola opakovane brutálne znásilnená a vrah ju neľudsky mučil. Médiá a verejnosť priebeh vyšetrovania pozorne sledujú, pretože s takou hrôzou sa ešte nikto nestretol, dokonca aj na oddelení vrážd je takýto masaker raritou. Prípad dostali nakoniec do rúk Chosé s Krauzom, ktorí našli ako jediní poriadnu stopu.

Daniel Silva: Padlý anjel
Agent a reštaurátor Gabriel Allon sa spamätáva z operácie v saudskoarabskej púšti – vo Vatikáne reštauruje obraz od Caravaggia. Raz ráno však v Bazilike svätého Petra nájdu telo krásnej mladej ženy, ktorá údajne spáchala samovraždu. Pápežov osobný tajomník poverí Allona tajným vyšetrovaním, ktoré agenta privedie na stopu medzinárodného gangu priekupníkov s umeleckými pamiatkami, no postupne aj k niečomu oveľa hrozivejšiemu.

Humor

Milan Lasica: Listy Emilovi / Na fašírky mi nesiahaj
Dvojkniha od herca, dramatika a textára Milana Lasicu opisuje prostredníctvom dôchodcu Mira polstoročie našich dejín. Humorné rozhovory nadväzujú na najlepšie z dialógov dvojice Lasica + Satinský. Prostredníctvom starých mládencov sa zasmejeme, zavtipkujeme a predovšetkým zaspomíname na bežné životné situácie, ktoré sú však prezentované jedinečným spôsobom.

Jurij Poľakov: Kozľa v mlieku
Groteska, ako sa rozprávač literát staví s priateľmi, že „vyrobí“ z pologramotného chlapíka geniálneho avantgardného spisovateľa – bez toho, aby vôbec niečo napísal. Treba ho len správne zaradiť do systému a vytvoriť okolo jeho neexistujúceho románu atmosféru, ako keby existoval.

Martin Page: Ako som osprostel
Ľudia niekedy tvrdia, že najradšej by boli úplne sprostí, aby si neuvedomovali všetky hrôzy tohto sveta, lebo obmedzenci sa v živote menej trápia. Veď kto by chcel byť terčom nadávok inteligentov a pozerať sa na svet pohľadom idiota? Nikto. Ale keď sa náhodou jeden taký nájde a ešte o tom napíše aj knihu, vtedy je to skutočne vrchol.

Literatúra faktu

Tyler Hamilton, Daniel Coyle: Tajné preteky
Tajné preteky prinášajú nekompromisný pohľad na prostredie profesionálnej cyklistiky a problém dopingu, ktorý ohromil celý športový svet a nevyhol sa ani najväčšej legende Armstrongovi. Vo svojej šokujúcej a odvážnej spovedi odhaľuje Hamilton, držiteľ zlatej olympijskej medaily, nepríjemnú pravdu o svojom milovanom športe s rovnakým odhodlaním, s akým chcel kedysi vyhrať de France.

Louise Monaghanová: Ukradnutá: Útek zo Sýrie
Louise Monaghanová prekročila prísne strážené hranice uprostred jednej z najhorších občianskych vojen v histórii Sýrie, aby zachránila svoju šesťročnú dcéru. Uniesol ju vlastný otec, ktorý ju bezohľadne vytrhol z jej pokojného domova na Cypre. Pretože sa Louise chcela čo najskôr dostať k svojmu unesenému dieťaťu, predstierala, že sa chce vrátiť k svojmu exmanželovi, že ho stále miluje a budú spolu žiť ako rodina v Sýrii. Čo na tom, že tam práve zúrila vojna?

Životopisy

Arnold Schwarzenegger: Total Recall
Jeho príbeh je jedinečný a jedinečne zábavný. Arnold osobne ho brilantne rozpovie na stranách knihy Total Recall. Až doteraz nikdy nerozpovedal celý svoj životný príbeh svojimi vlastnými slovami.

Blaine Harden: Útek z tábora 14
Politické väzenské tábory v Severnej Kórei fungujú dvakrát dlhšie ako Stalinove gulagy a dvanásťkrát dlhšie ako Hitlerove koncentračné tábory. Dosiaľ sa nepodarilo ujsť žiadnemu z tisícov väzňov, ktorí sa v severokórejských táboroch narodili a vyrástli. Žiadnemu, s výnimkou Šina Tong-hjoka.

Andrea Tornielli: František – pápež chudobných
Vatikanista Andrea Tornielli načrtáva osobnosť pápeža cez jeho slová a myšlienky, svedectvá a osobné spomienky: Je to mierny, srdečný človek, ktorý si za piliere svojej pastoračnej činnosti v Argentíne, krajine trpiacej sociálnou a ekonomickou nerovnosťou, zvolil evanjeliovú radikálnosť a posolstvo milosrdenstva.

Pre deti a mládež

Enja Rúčková: Láska na dvoch kolesách
Nesnaží sa zapadnúť, je drzý, nevyspytateľný a „bajkuje“ ako blázon. Do svojej osobnej zóny si vpúšťa iba vlastný bicykel v netypickej farbe. A práve tá farba Karinu láka. Je veselá a žiarivá, absolútne sa nehodí k imidžu večne zamračeného chalana, ktorý každého vo svojom okolí vytáča do nepríčetnosti.

Daniel Hevier, Oľga Bajusová: Hovorníček
Hovorníček je hravá obrázková knižka. Vie sa hrať na riekanky, rečňovanky, hádanky i pesničky, vie rapotať, cinkotať, trilkovať, štebotať, vie sa tešiť spolu s deťmi zo všetkých zvukov, ktorými sa im svet prihovára.

Ľudmila Podjavorinská: Žabiatko
Ďalšie vydanie obľúbených veršíkov poteší, tak ako predchádzajúce generácie, aj tú najmenšiu. Čo viac povedať k tomuto prekrásne do zelena ladenému ilustrovanému leporelu, kviki-kvak? Je to tak.

Audioknihy

Peter May: Skala
Jeden z celosvetovo najúspešnejších detektívnych románov posledných rokov, prvá časť trilógie zo škótskeho ostrova Lewis v skvelej interpretácii Jiřího Dvořáka, ktorý viac ako 13-hodinovú adaptáciu načítal. Na odľahlom ostrove sa odohrala vražda podobná zabitiu v Edinburghu, ktoré vyšetruje policajný detektív Fin Macleod. Pre detektíva je to cesta domov aj do minulosti, na miesto, kde sa narodil a prežil svoju mladosť.

Biblia pre malých aj veľkých – Nový zákon
Biblické príbehy zo Svätého písma – Nový zákon v populárnej audioforme, nahovorené v slovenskom jazyku, prístupné najširším poslucháčskym vrstvám! Znalosť Biblie patrí k všeobecnému vzdelaniu a tento titul ponúka možnosť, ako sa v podaní populárnych slovenských hereckých predstaviteľov zoznámiť v prístupnej slovesnej forme s knihou kníh.

Ženské romány

E L Jamesová: Päťdesiat odtieňov temnoty
Po tom, čo Anastasia Steelová na vlastnej koži pocíti, aké temné sú tajomstvá Christiana Greya, opúšťa ho. Napriek všetkému, čo sa medzi nimi stalo, naňho stále nemôže zabudnúť. Keď jej Christian predloží novú zmluvu, neodolá a vracia sa k mužovi, ktorého miluje. Kniha je pokračovaním celosvetového bestselleru Päťdesiat odtieňov sivej.

Táňa Keleová-Vasilková: Liek na smútok
Príbeh Mariky by sa mohol volať aj Straty a nálezy. Rozvíja sa v ňom osud manželky, matky, gynekologičky, ktorá stráca všetko vrátane zmyslu života. Je to príbeh nielen plný bolesti, smútku a samoty, ale aj lásky, prekvapení, ktorými nás život občas až zaskočí, ale najmä nádeje.

Johanna Lindseyová: Láska príde sama
Známemu londýnskemu chovateľovi koní Devinovi Baldwinovi sa náhodou podarí nájsť niekoľkým mladým dámam vhodných partnerov na základe jeho teórie o živočíšnej príťažlivosti. Príťažlivý Devin sa nebojí spoločenských predsudkov a rozdáva rady, ako sa zaľúbiť, pričom lietajú tie najostrejšie Amorove šípy.

Cestopisy

Palo Hapák: Lúzer v Afrike
Keď človek cestuje do Afriky, je nabitý množstvom cestovateľských predsavzatí a očakávaní. Má všetko vymyslené a naplánované. V kritických situáciách však zlyháva, nič mu nevychádza podľa plánu, má narušené sebavedomie a postupne sa zmieruje s tým, že v Afrike je to inak a naše pravidlá, skúsenosti a zvyklosti sú mu úplne nanič.

Ján Lacika: Divy Bratislavy
Cudzinci často vedia o Bratislave iba to, že leží neďaleko Viedne a na návštevu im postačí jeden deň. Slovenská metropola si však zaslúži viac ako letmú prehliadku miestnych pamätihodností spojenú s obedom. Nárast návštevnosti zahraničných turistov ukazuje, že Bratislava už nie je len cieľom krátkych výletov, ale atraktívna turistická destinácia v ponuke renomovaných cestovných kancelárií.

Mária Dopjerová-Danthine: Paríž – moja láska, môj život
Autorka je Slovenka, ktorá dlhodobo žije a pracuje v Paríži. V knihe sa vyznáva zo svojich zážitkov, odporúča, ktoré miesta by pri návšteve mesta rozhodne mali vidieť naši turisti, upozorňuje na pôvaby aj menej navštevovaných ulíc, pamätihodností, zákutí záhrad a parkov, kaviarničiek, obchodíkov, trhov, knižníc, galérií a mnoho iného.

Poviedky

Marek Vadas: Čierne na čiernom
Najnovšia kniha Marka Vadasa, laureáta Ceny Anasoft Litera, voľné pokračovanie jeho oceneného Liečiteľa. Vadas podľa Petra Pišťanka opäť nazíza na čierny kontinent a vtipne píše o exotických kráskach s ebenovými bokmi. V poviedkach nás zavedie tam, kde sme ešte neboli. Nie do Afriky Viktóriiných vodopádov, safari a žiráf spomalene prebiehajúcich krížom cez cestu tesne pre naším landroverom, ale do tajomnej, magickej, dusnej krajiny, lákavej a zároveň odpudzujúcej ako cigánska osada.

Lucia Piussi: Život je krátky
Kniha ôsmich príbehov je výberom z tvorby za viac ako desať rokov. Prozaické texty sú plné osudových stretnutí, umierajúcich lások a rodiacich sa vzťahov, sú to poklady zahalené cigaretovým dymom. Vystupujú v nich umelci, bitkári, krčmoví básnici, géniovia, blázni, štetky, svätci i zatratenci. Sú to ľudia z mäsa a kostí. Svoje dni prežívajú v očakávaní lepších časov, ktoré neprídu.

Ľubomíra Romanová: Vlasy dupkom
Táto kniha nielen pobaví, ale aj poučí o tom, čo je kritický stav alebo umelý spánok. Ľubomíra Romanová je totiž anestéziologička (živí sa spánkom) a jej práca, to sú hodiny zdanlivej nudy a minúty hrôzy. Pár momentov, keď strieka krv, čelá doktorov sa potia, chirurgické nástroje sa mihajú rýchlosťou blesku pod žiarou svetiel, ľudské duše odchádzajú, ale sa aj bez neurčeného systému vracajú do tela.

7 debata chyba

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....