Ukážte strachu chrbát

Strach sprevádza ľudí od nepamäti. Niekto sa s ním vyrovnáva ľahšie, iný ťažšie.

02.06.2013 11:00
strach, emócie Foto:
Niekomu stačí na zvládnutie fóbií 10-15 sedení u psychoterapeuta.
debata (2)

Neexistuje však na svete človek, ktorý by čo i len raz v živote nepocítil, aké je to báť sa, mať z niečoho strach.

Strach je totiž prirodzenou súčasťou nás ľudí. Občas sa bojíte, ako dopadne skúška, či vás prijmú do nového zamestnania, ako zapôsobíte na iných, pre vás dôležitých ľudí, pri prvom stretnutí. Neraz vám napadne, či náhodou neprídete o zamestnanie. Máte strach o zdravie vašich detí, partnera, rodičov. Ak sa to deje občas, je to v poriadku. Problém nastáva vtedy, keď vás strach prepadáva čoraz častejšie, obmedzuje naše správanie a konanie a vy nedokážete reálne uvažovať. Vtedy už nejde len o obyčajný strach, ale fóbiu. Leonardo da Vinci kedysi povedal, že najrýchlejšie sa rodí strach. Kto by s týmto citátom nesúhlasil? Najmä, ak si niekedy na vlastnej koži zažil strach či fóbiu.

Čo je fóbia?

Slovo fóbia pochádza z gréckeho slova „phobos“ a znamená strach. Tento strach však je vždy iracionálny a reakcia neprimeraná. U ľudí, ktorí nemajú problém s fóbiu rovnaká situácia či vec nevyvoláva podobné pocity a dokážu situáciu bez problémov zvládnuť. Fóbia sa teda viaže na určitú konkrétnu situáciu či objekt. Chorobný strach, ako sa fóbia často nazýva, sa môže prejavovať nielen pocitmi strachu a úzkosti, ale dokonca i fyzickými prejavmi. K nim najčastejšie patrí búšenie srdca, zrýchlený tep, potenie, problémy s dýchaním, pichaním v hrudníku, pocitom na zvracanie či odpadnutie či bolesťou žalúdka. Dokonca i myšlienka na situáciu z ktorej má človek strach dokáže vyvolať fyzické prejavy. Bohužiaľ, iba málokedy si dokáže človek trpiaci fóbiu pomôcť sám.

K najznámejším fóbiách patrí:

agorafóbia- strach z otvoreného priestranstva
antropofóbia- strach z ľudí
arachnofóbia- strach z pavúkov
aviafóbia- strach z lietania
hemofóbia- strach z krvi
ofidiofóbia- strach z hadov
hydrofóbia- strach z vody
hypsofóbia- strach z výšky
karcinofóbia- strach ochorenia na rakovinu
klaustrofóbia- strach z uzavretých priestorov
musofóbia- strach z myší
niktofóbia- strach z tmy
xenofóbia- strach zo všetkého cudzieho
tokofóbia- chorobný strach rodičky pred pôrodom
kynofóbia- strach zo psov

Sociálna fóbia môže poriadne strpčiť život

Sociálna fóbia by sa dala charakterizovať ako strach z kontaktu s ľuďmi. Človek sa bojí toho, aby nebol odmietnutý či negatívne hodnotený inými ľuďmi. Bežné sociálne situácie, s ktorými sa všetci denne stretávate a bez problémov ich zvládate, sú pre ľudí, ktorí trpia sociálnou fóbiou doslova strašiakom. Spýtanie sa na cestu okoloidúceho človeka, telefonovanie, zoznámenie sa s cudzími ľuďmi či dokonca obed v reštaurácii spúšťa v takýchto ľuďoch stres, strach a úzkosť. A tie sa prejavia aj po fyzickej stránke, napríklad bolesťou v oblasti žalúdka, pocitmi na zvracanie, červenaním sa, trasením rúk a podobne. Samozrejme, človek trpiaci sociálnou fóbiou sa prirodzene takýmto situáciám snaží vyhýbať. Tým však vzniká problém a človek sa nevie adaptovať na kolektív a bežný život.

Ako z toho von?

V prípade, že sú úzkostné a fóbické poruchy iba veľmi mierne, človek ich dokáže s pomocou blízkych a posilnením sebavedomia zvládnuť i sám. Ak však trpí stredne ťažkými až ťažkými fóbiami, prípadne ak ani mierne ťažké nevie zvládnuť sám, je potrebné vyhľadať pomoc psychológa alebo psychiatra (psychofarmaká). Nie vždy to, aj napriek terapii, ide ľahko a tak, u niekoho stačí na zvládnutie fóbií 10–15 sedení u psychoterapeuta a v iných prípadoch je to „beh na dlhé trate“.

2 debata chyba

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...