7 tipov, ako vyzerať lepšie na fotografiách

Aj vy sa občas pri pohľade na svoje fotografie prepadávate od hanby? Existuje pár trikov, ktoré pomôžu lepšie vyzerať takmer každému.

21.05.2013 16:00
fotografia, fotografovanie, portrét Foto:
Pri fotení si spomeňte na niečo zábavné.
debata

Letné dovolenky sú už pomaly za dverami a s nimi aj častejšie pózovanie na fotografiách. Ako zvládnuť túto činnosť tak, aby ste pri pohľade na displej fotoaparátu či mobilného cítili spokojnosť?

Nalaďte sa

Spomeňte si pri fotení na niečo zábavné. Tak bude váš úsmev oveľa úprimnejší, vyhnete sa kŕčovitej grimase a zároveň sa vám dobrá nálada bude odrážať aj v očiach.

Zaujmite vhodný postoj

Zabudnite na večné hrbenie sa a aspoň pred fotoaparátom sa vystrite. Nikdy sa však nestavajte k objektívu úplne priamo. Oveľa lepšie vyzerajú fotografie, na ktorých ženy stoja mierne bokom. Ruku si môžete dať vbok, dbajte však na to, aby gesto bolo uvoľnené a nepôsobili ste priveľmi autoritatívnym dojmom.

Objavte svoju dobrú stranu

Asi nikto nemá 100 percentne súmernú tvár a zväčša platí, že z jednej strany vyzeráme lepšie ako z druhej. Pozrite sa na fotografie, s ktorými ste spokojná a s ktorými nie. Neodlišujú sa okrem iného aj stranou, z ktorej ste odfotená? Samozrejme, nemusíte sa teraz otrocky a vždy nechať zvečňovať len zľava alebo sprava. Ale ak vám na danej fotografii záleží, viete, ako sa natočiť.

Bradu vpred

Dámy so sklonom k dvojitej brade by si mali osvojiť základné pravidlo – vždy ju pri fotení jemne vystrčiť smerom od tela nadol. Ideálne tiež je, ak fotograf stojí vyššie ako ony. Ak totiž stojí nižšie ako fotená, dvojitá brada sa zväčša zvýrazní a dokonca aj ľudia, ktorí ju v skutočnosti nemajú, môžu na obrázku pôsobiť opačným dojmom.

Pozor na oblečenie

Hoci vaša nová tunika vyzerá naživo úžasne, na fotografii môžete v nej pôsobiť o päť – desať kíl ťažšie. Aj keď máte kilá navyše, je vhodné staviť na oblečenie, ktoré naznačuje obrysy – napríklad dobre strihané sako či sukňu. Ak sa budete pred objektívom chrániť beztvarým outfitom, na fotografii budete pôsobiť ešte ťažšie ako v skutočnosti.

Zvýraznite obočie

Najmä ak je priveľmi jemnej farby. O niečo tmavší odtieň zdôrazní jeho tvar a dodá vašej tvári výraznosť. Pozor však, nič sa nemá preháňať a cieľom určite nie je zo seba spraviť imitáciu Brežneva.

Naučte sa pracovať s editorom

Dnešná technika umožňuje aj laikom pohrať sa s fotografiami. Ak vám naozaj záleží na tom, aby ste vyzerali tip-top, môžete využiť služby editora. Dokážete vďaka nemu napríklad upraviť červené oči, ale aj zmeniť farebnosť fotografie.

debata chyba

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...