Nezvyčajné mená: šťastie či prekliatie? Volám sa @

Zidane, Tiffany, Enriko, Mark, Chiara, Samanta - deti s takýmito menami možno stretnúť aj na Slovensku. Poviete si, chúdence? Ešte vždy na tom nie sú tak zle ako čínske bábätko pomenované v duchu doby @.

11.03.2013 16:30
Beyoncé Knowles a Jay-Z Foto: ,
Speváčka Beyoncé (s manželom Jay-Z spoločne na basketbalovom zápase) má dcéru Blue Ivy - doslova Modrý brečtan, inak meno rastliny, do ktorej sa údajne speváčka zamilovala v Chorvátsku.
debata (5)

Zavináč zrejme pôsobí medzi čínskymi znakmi jedinečne. Všetci s nezvyčajnými menami minulú stredu oslavovali svoj sviatok, bol totiž Deň unikátnych mien.

Strhnúť na seba pozornosť medzi vyše miliardou ľudí nie je ľahké, a tak sa istý čínsky pár rozhodol dať svojmu dieťaťu meno @. Anglicky sa totiž vyslovuje ako „et“, čo vraj znie podobne ako čínske slovo pre lásku – aspoň to tvrdili spomínaní rodičia. Nuž, naozaj meno v štýle doby.

V Hollywoode je bežné, že sa herci predháňajú vo voľbe zvláštnych mien pre svojich potomkov. Dcéra Gwyneth Paltrow a Chrisa Martina sa volá Apple (jablko), dcéra Victorie a Davida Beckhamovcov je Harper´s Seven, Alicia Keys pomenovala svojho syna Egypt, speváčka Beyonce má dcéru Blue Ivy (doslova Modrý brečtan, inak meno rastliny, do ktorej sa údajne speváčka zamilovala v Chorvátsku) a potomok Nicolasa Cagea a Alice Kim nesie meno Kal El Coppola. Ak si nie ste na istom, akého pohlavia dieťa vlastne je, ide o syna.

Jamelia či radšej Armani? Čudné mená však dávajú ľudia na celom svete. V Nemecku je napríklad rodina Ochsenknechtovcov (Ochse – vôl, hovädo, Knecht – paholok, sluha), ktorých deti sa volajú Wilson Gonzales, Jimi Blue a Cheyenne Savannah. Nemci sa smejú aj z plavkyne Franzisky van Almsick, ktorá má syna menom Don Hugo.

Aj na Slovensku pribúda čoraz viac necelebrít, ktoré sa rozhodujú pre netradičné mená. Kým v belgických matrikách možno nájsť mená ako Napoléon-Flavien či Venus-Hornaelle, v slovenských zasa figurujú mená ako Chulio, Diego, Mark či Afrodita. Christoferov je päť, v kočíkoch je minimálne osemnásť dievčat menom Fanni, štrnásť Jesík, osem Salome…

Niektorí rodičia majú sklon k luxusu, a tak pomenujú potomka Rolex či Prada, na Slovensku bodujú Chanel a Armani. V bratislavskej Petržalke už zaznamenali aj také mená ako Živa, Avril, Jamelia. Zaujímavé je, že podivné mená sa častejšie objavujú u dievčat než u chlapcov.

Babyface asi nebude šťastný Zatiaľ čo fantázii rodičov sa v dávaní mien v mnohých krajinách žiadne medze nekladú, v Nemecku platí zákon, podľa ktorého sa dieťa nesmie pomenovať „označením, ktoré z podstaty nie je menom“. Aby sa dieťaťu menom nespôsobila škoda, malo by byť z mena jasné pohlavie dieťaťa a nemalo by byť urážlivé. Podobne aj na Slovensku nemožno dať dieťaťu „meno hanlivé, neosobné alebo domácku podobu mena, alebo prvé meno totožné s menom žijúceho súrodenca uvedeným v matrike na prvom mieste, alebo osobe mužského pohlavia určiť ženské meno a naopak. Tieto obmedzenia sa nevzťahujú na cudzojazyčné meno, ak je všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto meno zvyčajné. Na požiadanie matričného úradu tieto skutočnosti preukazuje rodič dieťaťa potvrdením zastupiteľského úradu cudzieho štátu.“

Keďže v Belgicku žiadne podobné pravidlá neplatia, ostáva len dúfať, že dieťa s menom Babyface-Ralph nebude žiť s ťažko zlomeným sebavedomím. Nemecký sociológ Jürgen Gerhards totiž v časopise Eltern popisuje dôsledky nepremyslenej voľby mena: Ľudia dávajú mená do súvisu nielen s pohlavím, ale aj s vekom, regiónom či príslušnosťou k určitej spoločenskej vrstve. Napríklad mená Mandy či Nancy sa považujú za typicky východonemecké a Leon či Maximilian sú tradične západonemecké. Mená Chantal a Kevin asociujú menej vzdelaných ľudí. Takže výsledkom je, že meno je namiesto ozdoby skôr príťažou, a to najmä v práci. Našťastie väčšina rodičov obľubuje skôr klasické mená.

Najčastejšie mená novorodencov v roku 2012
1. Jakub 1230-krát Sofia 924-krát
2. Samuel 1129 Natália 804
3. Adam 1021 Nela 796
4. Lukáš 999 Viktória 741
5. Michal 980 Nina 668
6. Martin 978 Ema 649
7. Tomáš 976 Laura 642
8. Filip 828 Michaela 558
9. Matúš 807 Kristína 537
10. Patrik 761 Sára 473

Do matriky v roku 2012 zapísali aj:
Ženské mená: Chanel (8), Leonie (8), Salome (8), Jennifer (9), Fernanda (11×), Emese (11×), Dorina (13), Megan (12), Zoé (14), Jesika (14), Vivienne (15), Fanni (18), Tiffany (20), Samanta (21), Charlotte (25), Victoria (26), Chiara (35), Vivien (214)
Mužské mená: Tristan (4), Armani (4), Brendon (5), Enriko (5), Christofer (5), Roderik (5), Onur (7), Nino (7), Robin (8), Diego (10), Ryan (16), Márk (20)
Vyskytli sa aj: Rihana, Afrodita, Zeus, Herkules, Zidan, Chulio
Zdroj: MV SR

5 debata chyba

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...