Jednorazové plienky? Radšej nie!

Kedysi bolo získavanie fundovaných informácií o ekológii možno trochu problematické. Dnes to tak už nie je.

02.07.2009 16:30
Bavlnené či jednorázové plienky. Ktoré sú lepšie? Foto:
Jednorazové plienky? Radšej nie!
debata

Ak máte záujem dozvedieť sa o ochrane prírody či biostrave viac, stačí sa obrátiť na niektorú z ekoporadní. V jednej z nich pôsobí ako poradkyňa a lektorka aj Ivana Jaššová. V rozhovore prezrádza, s akými otázkami sa na poradňu ľudia najčastejšie obracajú, aj to, čím môžete nahradiť klasické chemické čistiace prostriedky.

Aké otázky sa vás ľudia najčastejšie pýtajú?
Najčastejšie sa nás ľudia pýtajú otázky súvisiace s odpadmi a ich správnym separovaním alebo tiež na témy týkajúce sa domácnosti. Zaujímajú sa aj o to, ako čistiť domácnosť priateľsky k prírode, tiež na starostlivosť o dieťa v súlade s prírodou a na prírodnú kozmetiku.
Vyskytujú sa aj otázky týkajúce sa elektrosmogu – najmä v súvislosti s výstavbou vysielačov rôznych mobilných operátorov.

Čo si má človek predstaviť pod pojmom „environmentálne vhodné čistenie“?
Ideálnym čistením z environmentálneho hľadiska je nielen používanie ekologických čistiacich prostriedkov bez obsahu agresívnych látok, akou je napríklad chlór. Dôležité je najmä obozretné dávkovanie a znižovanie ich množstva pri použití. Najlepšie je čistenie pomocou efektívnych pomocníkov, akými sú okrem iných mikrofázové utierky či kvalitné mopy. Nimi môžeme čistiť dokonca úplne bez čistiacich prostriedkov – len s použitím čistej vody.
Dôležitá je však, samozrejme, aj prevencia vzniku znečistenia – teda používanie kvalitných rohoží pred vstupom do budovy.

Prečo sa treba používaniu klasických čistiacich prostriedkov pokiaľ možno vyhýbať?
Zloženie čistiacich prostriedkov musí spĺňať národné a európske smernice. Napriek tomu však väčšina z prostriedkov na našom trhu obsahuje rôzne druhy látok ako napríklad chlór, fosfáty či agresívne kyseliny. Tie sú škodlivé pre životné prostredie a v konečnom dôsledku aj pre naše zdravie.
Snažíme sa ich preto nahradiť látkami, ktoré sú ľahšie rozložiteľné v prírode a nemajú na ľudí či prírodu taký negatívny vplyv. Samozrejme, dá sa s nimi čistiť rovnako efektívne.

Môžete spomenúť nejakú „prírodnú čistiacu drogériu“?
Na odstránenie pachov, plesní a vodného kameňa výborne poslúži ocot či citrón. Sóda bikarbóna má zase bieliace účinky a odstraňuje mastnotu. Na odstránenie škvŕn či hrdze môžeme použiť aj soľ. 

Čo radíte rodičom v oblasti starostlivosti o dieťa – napríklad v súvislosti s jednorazovými plienkami?
Jednorazové plienky sú mixom veľkého množstva materiálov – buničiny, plastových fólií, suchých zipsov, adsorpčného gélu a často sú bielené chlórom… Už ich samotné zloženie vyžaduje vyčerpávanie prírodných zdrojov a energie na ich výrobu. Okrem toho ide o obrovské množstvo odpadu – dieťa počas svojho plienkového obdobia vyprodukuje aj tonu odpadu. Preto sa snažíme motivovať ľudí k používaniu trvácnych látkových plienok.
Okrem klasických štvorcových sú na trhu aj látkové plienky v tvare jednorazových a ich údržba je veľmi jednoduchá. Takéto plienky sú priedušné a dieťatko sa pri ich používaní rýchlejšie naučí chodiť na nočník.

Vychádza to ekologickejšie, aj keď vezmeme do úvahy elektrinu a vodu potrebnú na pranie spolu s pracími prostriedkami?
Naši českí priatelia zo združenia Rosa robili štúdiu, v ktorej brali do úvahy ceny teplej vody, pracích prostriedkov aj samotných látkových plienok a stále to vychádzalo nielen environmentálne, ale aj ekonomicky výhodnejšie.

Štúdiu nájdete na http://www.rosacb.cz.

Text: Elena Zemková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Je ten najsprávnejší čas naučiť sa ovládať sa, skúšajte to každý deň.
Premýšľajte strategicky o svojej kariére,...

+ Zdravá strava a dostatok vody posilnia vaše telo i ducha.
Nové príležitosti v práci privedú k finančnému rastu....