Skrížené alergie na peľ aj potraviny

Čo (možno) neviete o alergiach a mali by ste.

15.09.2009 12:00
Ako zatočiť s alergickou nádchou Foto:
Skrížené alergie na peľ aj potraviny

Skrížené alergie
Až polovica peľových alergikov v Európe trpí na skríženú alergiu medzi peľom a potravinou. Tento stav vzniká na základe podobnosti alergénov v potravinách a v peli, organizmus alergika reaguje na zdanlivo celkom odlišnú látku rovnako ako na peľ, na ktorý má preukázanú alergiu. Typickým príkladom sú alergici citliví na peľ brezy, ktorí podobne zareagujú po zjedení jablka. Podobne sa palinoví alergici musia vyvarovať konzumácii koreňovej zeleniny a podobne.
Na vyvolanie alergie pritom nie je potrebné potravinu zjesť, niekedy stačí vdýchnutie, dotyk, napríklad pri šúpaní, krájaní a podobne. Veľmi nebezpečné sú alergie na orechy a rôzne semená. Napriek tomu, že sú veľmi zdravé, alergikom na ne sa odporúča radšej ich z jedálneho lístka vynechať.

Text: Bianka Stuppacherová pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba

+ Zdravie máte len jedno, nezabúdajte sa o seba podľa možností starať.
Premyslite si každý jeden pracovný krok...

+ Zabudnite na trápenie a odreagujte sa, prospeje vám to.
V práci máte všetko dorobené, uvoľnite sa....