Spoznajte nových ľudí. Zahrajte si petang.

Odborníci dávajú zoznámeniam pri športových aktivitách najväčšiu šancu.

19.07.2010 18:58
petang, hra, gule Foto:
Spoznajte nových ľudí. Zahrajte si petang.
debata

Možno preto, že sa okamžite obklopíte kvantom ľudí, robíte niečo, čo vás baví a vyplavujete hormóny šťastia.  Mnohí petangoví hráči (hráčky), si práve pri tomto športe našli svoju polovičku…

Ako začať?
Ľuboš Šedivý, prezident Slovenského petangového amatérskeho klubu Slopak radí začiatočníkom: „Príďte kedykoľvek podvečer na Gulodróm na Tyršovom nábreží v Bratislave. Poobzerajte sa a dajte sa s hráčmi do reči, prípadne sa zapojte do súťaží. Je to open turnajov, kde môžu hrať aj neregistrovaní hráči a postupne sa zapojiť.“ Viac informácii získate na stránke www.slopak.tk

Pravidlá petangu v skratke
Petang sa hrá všade tam, kde sa hráči dohodnú. Dvaja proti dvom, traja proti trom alebo jednotlivci, čiže zahráte si aj v prípade, že budete len dvaja. K základným podmienkam hry patrí minimálny rozmer ihriska je 3×12 metrov, mal by mať pevný hlinený podklad, jemne posypaný kamenivom. Dobrý je aj povrch parkových chodníkov, prípadne ílovitý povrch. Neodporúča sa tráva ani betón. Hrá sa s oceľovými guľami a dreveným „košonom“. Hádže sa z kruhu s priemerom cca 50 cm. Cieľom hry je umiestniť vlastné gule bližšie ku košonu ako súper.

Hra s guľami
Kým vás petang chytí za srdce, gule nie je problém zapožičať si. Potrebovať budete maximálne tri gule (v prípade hry traja proti trom má každý len dve gule). Zohnať sadu troch petangových rekreačných gúl nie je problém. Dostanete ich aj v slovenských hypermarketoch. 

Hra alebo šport?
Podľa Ľuboša Šedivého je petang niečo medzi vrcholovým športom a hrou. Tu sú dôvody. „S petangom som bol ako hráč na troch Majstrovstvách sveta, ako tréner na dvoch a ako vedúci výpravy na štyrok Majstrovstvách sveta a troch Majstrovstvách Európy. A ten pocit, keď som hral pred 6,5 tisíc divákmi a na začiatku hrali slovenskú hymnu, je neopísateľný. Nastúpiť proti mnohonásobným majstrom sveta a tí od vás od toho dňa každý deň berú ako rovnocenného partnera, je veľmi príjemné.“ Na druhej strane je to však podľa Šedivého „veľká zábava“ a hra, pretože ju hráva s priateľmi na chate a organizujú turnaje, ktorých sa zúčastňuje až 150 amatérskych nadšencov.

Petang po slovensky
Na Slovensku je momentálne vyše 160 licencovaných hráčov, ktorí hrajú v dvanástich kluboch a je tu 7 špecializovaných ihrísk, okrem toho to hrávajú desiatky nadšencov príležitostne.

Text: Dana Závadová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nebuďte lenivý a cvičte aj doma, prospeje to vášmu telu i mysli.
Dnes vás čaká veľa práce, preto nebuďte lenivý...

+ Dnes na sladkosti zabudnite, dajte si radšej ovocie.
Je čas nato aby ste kontrolovali hlavne sami seba, myslite...