Za zmenu času lobovali aj výrobcovia sladkostí pre deti

Zmena času priniesla aj niekoľko kuriozít.

25.03.2011 17:30
Za zmenu času lobovali aj výrobcovia sladkostí... Foto:
Za zmenu času lobovali aj výrobcovia sladkostí pre deti
debata

Za zmenu letného času na zimný až po Halloweene v USA dlhé roky lobovali najmä továrne na sladkosti. Množstvo detí, ktoré robia v tento deň tradičné obchôdzky a zbierajú sladkosti, totiž nesmie chodiť von po zotmení. Zároveň má úprava, ktorá vošla do platnosti v roku 2007, zabezpečiť deťom väčšiu bezpečnosť. Úmrtia detských chodcov boli totiž v tento sviatok štyrikrát častejšie než po zvyšok roka.

Zmeny času spôsobujú problémy aj majiteľom barov, ktoré majú otvorené dlhšie ako do 2:00 ráno. Strácajú totiž hodinu tržieb a pre návštevníkov to znamená možnosť piť o hodinu kratšie. Posunom zmeny času na zimný až po dni volieb chcú Američania zabezpečiť aj zvýšenie účasti vo voľbách. Predpokladajú totiž, že ľudia by išli k volebným urnám radšej za svetla, ako po tme. Zmeny času v celom svete ovplyvňujú aj dopravu. Vlaky a autobusy totiž musia na jeseň hodinu čakať, keďže pri posune získajú hodinu navyše. Cesta preto napokon trvá o hodinu dlhšie než zvyčajne. Na jar zase vlaky prichádzajú do cieľových staníc ako zmeškané.

Jednou z prvých inštitúcií, ktoré posúvanie času postihlo, bola berlínska opera – 30. apríla v roku 1916 sa ručičky všetkých hodín v Nemecku posúvali o hodinu dopredu – o 23:00 sa čas zmenil na polnoc. Berlínska opera vyšla v ústrety svojim návštevníkom, keď sa predstavenie Die Meistersinger začalo o hodinu skôr ako zvyčajne, aby diváci stihli svoje zvyčajné spoje. V Antarktíde síce nie je v zime žiadne denné svetlo a v lete tam dni zase trvajú 24 hodín, ale množstvo výskumníkov, ktorí tam pôsobia, stále dodržuje zmeny času, aby boli synchronizovaní s výskumnými stanicami v Čile a na Novom Zélande. Zaujímavá situácia môže nastať aj na pôrodnej sále. Dvojčatá narodené o 23:55 a 00:05 majú automaticky iný dátum narodenia, no posun času môže „papierovo“ zmeniť aj poradie ich narodenia. Keď sa na jeseň o tretej ráno posúva čas naspäť na druhú, prvé dieťa sa narodí o 2:55 a druhé o desať minút neskôr, jeho čas narodenia je 2:05.

Text: SITA
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Nezabúdajte na vitamíny, vaše telo ich momentálne potrebuje najviac.
Máte pred sebou ťažký pracovný deň, všetko...

+ Nezhoršujte si zbytočne situáciu a nemyslite negatívne.
Tvrdo pracujte, odmeny na seba nenechajú dlho čakať....