Zuzana Smatanová: Nikdy som nechcela byť speváčka

Speváčka Zuzana Smatanová je rodáčka zo Súľova. Detstvo, to sú pre ňu Súľovské skaly, krásna príroda.

30.05.2012 13:44
Zuzana Smatanová: Nikdy som nechcela byť speváčka Foto:
Zuzana Smatanová: Nikdy som nechcela byť speváčka
debata

„Veľa ľudí mi hovorí, že v Súľovských skalách strávili nejaký čas alebo išli na turistiku… Je to naozaj veľmi čarovné miesto a kto tam nebol, rozhodne by sa tam mal ísť pozrieť,“ odporúča Smatanová, ktorú aj toto leto budeme môcť zhliadnuť na nejakom festivale. Leto 2012 ich bude plné.

Čo sa týka detstva, to jej bolo krásne. „Vyrastala som so starším bratom v prírode, čo mi v Bratislave často chýba. To prostredie bolo plné pokory a lásky a myslím, že mi to dalo do života veľmi veľa. Stále z toho čerpám,“ prezradila. 

Pred tým, ako ju zlákalo umenie, reprezentovala školu v pingpongu. „Hudba ma zlákala viac,“ vysvetlila Zuzana, prečo šport zanechala. Otec bol kľúčová osoba, ktorému dnes vďačí za to, že vo svojom živote objavila gitaru a vôbec hudbu. Skladanie pesničiek si už údajne „navolila“ do svojho života sama.

„Vždy tvrdím, že nikdy som nechcela byť speváčka. To povolanie si ma našlo. Keď chce byť niekto umelec, nie je to tak, že sa ním jedného dňa stane, ale má to predurčené. Jednoducho, nájde si ho samo.“

Pingpong, gitara… Aby boli informácie o Zuzane Smatanovej kompletné, treba spomenúť strednú pedagogickú školu, ktorú vyštudovala. Pôvodne z nej totiž mala byť učiteľka v materskej škole. Toto povolanie si však stihla iba vyskúšať na praxi, ktorú musela v rámci školy povinne absolvovať. „Skláňam sa pred všetkými učiteľkami. Nie je to o tom, že sedia a pozerajú sa na deti, ako sa hrajú. Učiteľ má na dieťa obrovský vplyv, tým, ako sa k nemu správa.“ Odpoveďou na to, prečo sa na učiteľskú dráhu napokon nevydala, je tá, že sama uznala, že sa ešte chce toho ešte veľa naučiť.

Hudba je jej osudové povolanie, v ktorom sa našla. Nemenila by. „Nikdy som netušila, aké krásne je stretávať fanúšikov a odovzdávať im niečo prostredníctvom hudby, textov. Oni mi na oplátku dávajú neuveriteľné množstvo energie, ktorú potrebujem, aby som mohla pokračovať,“ povedala Smatanová, ktorá svoju prácu považuje zároveň za svoje hobby, niečo, čo ju strašne napĺňa a čoho by sa za žiadnych okolností nechcela vzdať.

Nebyť hudby, neprecestovala by taký kus sveta, avšak ak má vypichnúť jednu vec, čo jej hudba, resp. pôsobenie v slovenskom šoubiznise, ktorého je súčasťou, vzalo, jednoznačne odpovedá: „Trochu súkromia.“ 

Text: dz pre Žena.Pravda.sk
Foto: Milan Krupčík pre Propaganda House

+5
debata chyba

+ Objavte radosť z varenia zdravých a chutných jedál.
Aj maličkosťami dokážete zmeniť naozaj veľa, popremýšľajte...

+ Nezabúdajte na svoje zdravie a začnite sa viac starať sami o seba.
Neinvestujte svoje peniaze do hazardných...