Erotický román ovládol svet: Televízna produkčná ním láme knižné rekordy

Erotický román britskej autorky EL Jamesovej Fifty Shades of Grey (Päťdesiat odtieňov sivej) láme v Británii jeden rekord za druhým.

08.07.2012 18:02
Erotický román ovládol svet: Televízna... Foto: ,
Erotický román ovládol svet: Televízna produkčná ním láme knižné rekordy
debata

Len za 11 týždňov sa predalo milión výtlačkov tohto románu, čím podľa štatistiky organizácie Nielsen BookScan bol prekonaný doterajší rekord Da Vinciho kódu od Dana Browna.
Fifty Shades of Grey je prvou knihou z trilógie. Titulok naráža nielen na sivú farbu, ale aj na meno hlavného hrdinu, milionára Christiana Greya, ktorý prežíva živočíšnu romancu so submisívnou študentkou literatúry Anastásiou Steelovou. Noviny The Gardien žáner knihy označili ako ,,mommy porn" (porno pre mamičky).

Jamesová – vlastným menom Erika Leonardová, žije v západnom Londýne a má dve deti. Do januára pracovala ako televízna produkčná a potom sa začala naplno venovať písaniu.
Román presiahol miliónovú hranicu predaných výtlačkov za 11 týždňov, kým Brownovmu Da Vinciho kódu to trvalo ,,celých" 36 týždňov. Kniha rovnako prekonala rekord aj v počte predaných paperbeckov počas jedného týždňa – 397 889 výtlačkov. Doteraz tento rekord držala J. K. Rowlingová s knihou Bájky barda Beedleho, ktorej sa v roku 2008 predalo 367 625 exemplárov.

Na druhom a treťom mieste v predajnosti sú ďalšie diely trilógie Fifty Shades Darker (O päťdesiat odtieňov tmavší) s počtom 245 801 a Fifty Shades Freed (Päťdesiat odtieňov na slobode) s 212 832 predanými výtlačkami za týždeň. Rovnako dobre sa trilógia predáva aj v elektronickej podobe. Spoločnosť Amazon oznámila, že Fifty Shades of Grey je prvou knihou, ktorej sa predalo vyše milión na čítačke Kindle.

Podľa Nakladateľstva Randon House sa na celom svete predalo asi 20 miliónov exemplárov celej trilógie, z toho v Severnej Amerike vyše 15 miliónov. Filmové práva zakúpilo Štúdio Universal.
História celého úspechu sa začala, keď Jamesová uverejnila na internete príbeh, v ktorom použila postavy milencov Edwarda a Belly, „upírích“ kníh od Stephanie Mayerovej Súmrak. Po tom, čo tento prvý príbeh získal mnoho priaznivcov, Jamesová ho prepísala s novými postavami a situáciami.

Všetky tri knihy najskôr on line vydalo malé austrálske Nakladateľstvo The Writer's Coffee House. Keďže dosiahli veľkú popularitu, práva kúpilo veľké americké Nakladateľstvo Random House.

Text: ČTK
Foto: archív

debata chyba

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....