Televízny tip: Virna Lisi prichádza v rodinnej dráme

Slovenská televízia začína v auguste na Jednotke vysielať štvordielny taliansky miniseriál režiséra Fabia Jephcotta Moje dcéry. Zdá sa, že o drámu a napätie v ňom nebude núdza.

31.07.2012 12:50
Televízny tip: Virna Lisi prichádza v rodinnej... Foto:
Televízny tip: Virna Lisi prichádza v rodinnej dráme
debata

Miniseriál rozpráva o Caterine Parisiovej, ktorú pred 20 rokmi na Vianoce opustil manžel. Zostala sama s tromi dcérami, ktoré medzičasom dospeli. Z najstaršej Adel je 35-ročná ambiciózna slobodná manažérka. Druhá najstaršia Agostine je vydatá domáca pani s dvoma deťmi a najmladšia Carlotta študuje na univerzite. Caterine si nájde známosť, miestneho lekárnika, ale potrebuje si na všetko zvyknúť. Na Vianoce, kedy to chce oznámiť svojim dcéram, sa jej však všetko zrúti a ona sa rozhodne ísť za nimi do Ríma, aby im znova pomohla.

V snímke žiari talianska bohyňa – herečka Virna Lisi. Tá patrí k európskym filmovým kráskam, ktoré v priebehu svojich dlhých kariér dokázali, že upútajú nielen svojím zjavom. Virna Lisa Pieralisi sa narodila v roku 1937 a filmovú kariéru odštartovala už ako tínedžerka v roku 1953. Najskôr oslnila svojou krásou, talent sa ukázal neskôr – a tak jej prvé snímky zahŕňajú La donna del giorno (1958), Don't Tempt the Devil – Nepokúšajte diabla (1962) a taliansky spektákel o založení Ríma Romulus a Rémus (1961).

Sexy Talianka očarila aj v komédii How to Murder Your Wife (Ako zavraždiť vašu ženu, 1965) ako zvodná modrooká blondína po boku Jacka Lemmona. Objavila sa tiež spolu s Tonym Curtisom vo filme Not with My Wife, You Don't! (Nie s mojou ženou!,1966). V 60. rokoch Virnu vyhľadávali pre jej blond vlasy a fotogenickú tvár ako predstaviteľku mladých emancipovaných, citlivých žien, ktoré nemajú v živote veľa šťastia. S Alainom Delonom si zahrala v dobrodružno-historicko-romantickom filme Čierny Tulipán – stvárnila tu hlavnú ženskú rolu odvážnej a krásnej Carolline. Účinkovala však aj vo veselohrách zo súčasnosti – Najkratší deň a Casanova 70.

Z Hollywoodu sa Virna vrátila do Talianska celkom sklamaná hollywoodskym spôsobom filmovania, čo jej však čoskoro vynahradili ponuky zábavných filmov od známych režisérov. Postupne sa dostala k typu elegantných a emancipovaných žien. Za vyzreté herectvo v historickom filme Kráľovná Margot bola poctená cenou César 1994. O dva roky neskôr získala zvláštneho Donatellovho Davida. Od roku 1960 je vydatá za rímskeho architekta Franca Pesciho, s ktorým má syna.

Text: kse pre Pravda magazín
Foto: Jednotka

debata chyba

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...