Prečo muži po hádke zaspia a ženy v posteli hodiny potichu riešia problémy?

Väčšina z nás túto situáciu dobre pozná. Dvojica sa po ťažkom dni stretne doma a náhle sa ocitne v prudkej hádke.

27.04.2024 13:00
spánok, nespavosť, námesačnosť, nočná mora,... Foto:
Po hádke sa vám nedarí zaspať?
debata

Muž si ľahne do postele a do pár minút zaspí, zatiaľ čo žena zostáva s očami otvorenými a naštartovanými myšlienkami premýšľajúc nad nevyriešenými problémami. Ale prečo je to tak?

Ako hovorí Dominik Borde, zakladateľ a kouč „Beziehungs-Academy SozialDynamik“ so sídlom vo Viedni, dôvodov je niekoľko, ako ho cituje stránka miss.at. Odborník tvrdí, že nie všetci muži sú schopní po hádke ľahko zaspať, mnohí z nich sa cítia rozrušení, keď ich partnerka trpí. Muži majú tendenciu riešiť konflikty v režime boja a obrany, snažia sa problém zminimalizovať a čo najrýchlejšie ho vyriešiť. Toto je podľa neho typicky mužská reakcia na konflikt.

láska, problém, vzťah, rozchod Čítajte viac Čas to vylieči... Nie, túto vetu nikto po rozchode počuť nechce. Prečo?

Muži sa spoliehajú na testosterón, čo im umožňuje zachovať chladnú hlavu aj v stresujúcich situáciách. Ich schopnosť racionálne sa vyrovnať s konfliktom môže priniesť do partnerského vzťahu istotu a pokoj. Naopak, ženy sa v emocionálnom rozpoložení snažia hľadať hlbšie príčiny konfliktu.

Podľa Bordea je kľúčom k pochopeniu týchto rozdielov schopnosť vnímať ich nie ako prekážku, ale ako príležitosť. Muži môžu byť „skalou“, ktorá do konfliktu vnáša pokoj a usmerňuje ho, zatiaľ čo ženy môžu byť „lepidlom“, ktoré udržiava komunikáciu a emócie v harmónii.

sex, iniciatíva, láska, vzťah Čítajte viac Rýchlovka nie je odfláknutý sex. Má neskutočné výhody pre intímny život

Ako reagovať, keď partner po hádke zaspí? Borde odporúča nevnímať to ako ignoranciu, ale ako možnosť oddýchnuť si a zvážiť situáciu. Niekedy je vhodné nechať veci na ďalší deň a získať novú perspektívu. Jediným skutočným varovným signálom je, ak váš partner prejavuje celkovo nedostatočný záujem o vzťah a jeho ľahké zaspávanie po hádke signalizuje možný útlm vo vzťahu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #partner #posteľ

+ Pravidelné cvičenie zlepší nielen vašu kondíciu, ale aj náladu.
Občas by ste potrebovali vypnúť a oddýchnuť si a...

+ Vypnite na chvíľu, zmiernite tempo a naučte sa konečne relaxovať.
Predplatné bude výhodnejšie a vy môžete...