Nie je bežné milovať hneď cudzie dieťa len preto, lebo milujem jeho otca. Aké sú moderné macochy? Za zlé už byť nemusia, majú výhodu, hovorí odborníčka

Kedysi to bolo takmer nemožné, dnes je z toho nový štandard. Aj na Slovensku sa rozvádza bezmála polovica zosobášených párov a vznikajú nové zväzky či manželstvá.

09.03.2024 00:00
debata
Nie je bežné milovať cudzie dieťa len preto, lebo milujem jeho otca. Aké sú moderné macochy, hovorí koučka a mediátorka Grohoľová
Video
Zdroj: TV Pravda

Prináša to vznik patch-workových rodín s oboma žijúcimi partnermi, ktorí spolu kedysi rodinu mali. Koučka, mediátorka a knižná autorka Zora Inka Grohoľová sa vo svojom knižnom debute, publikácii Moderné macochy, zamerala na ženy.

„Je to fenomén maximálne sto rokov, že existuje trojuholník otec – vlastná matka – nevlastná matka (macocha). Teda, že deti, ktoré majú macochu, majú stále aj žijúcu matku. To tu kedysi takmer neexistovalo. Zvyčajne macocha nastupovala do rodiny, keď matka detí pravdepodobne nežila. A macocha bola manželkou otca. Inak to nešlo,“ uviedla v relácii Ide o nás Grohoľová.

Adela Vinczeová Čítajte viac Keď sme si začali brať dieťa domov, pochopili sme, že je 'náš' a patrí k nám, hovorí otvorene o adopcii pre Pravdu Adela Vinczeová

So slovom macocha sa dlhé stáročia spájal negatívny význam – podľa Grohoľovej v zásade aj logický. Za starých čias totiž nedostatok prostriedkov a chudoba spôsobovali, že sa nové ženy v rodinách, kde vlastná matka umrela, naozaj dokázali správať voči deťom veľmi zle. Situácia sa zmenila, no negatívny nádych ešte stále kdesi v našej mysli pretrváva.

Koučka, mentorka a knižná autorka Zora Inka... Foto: archív Zory Inky Grohoľovej
2068928216 Koučka, mentorka a knižná autorka Zora Inka Grohoľová.

„V súčasnosti tam byť už nemusí. A macochy by nemali mať negatívnu nálepku. Pretože majú perfektnú pozíciu. Ony nemajú tú obrovskú zodpovednosť voči cudzím deťom, že… ‚tak ja ho musím vychovať, musím sa postarať o to, aby mal dobré školy, aký svetonázor si vytvorí‘. Na toto majú deti vlastnú matku,“ myslí si Zora Inka Grohoľová. V útlej knižočke rozpráva príbehy mnohých žien, ktoré si zažili nástup do nového vzťahu. Opisuje úskalia, ale objavuje aj pozitívne príbehy.

IMG 6972 copy Čítajte viac Barbora Švidraňová: Bola som taký buldozér, syn ma naučil ženskosti

Pripomína, že je dôležité, aby si ženy, ktoré sa môžu stať nevlastnou matkou deťom svojho partnera, dobre premysleli, čo chcú, ako to chcú a ako rýchlo. „Čím dlhšia doba prejde od rozchodu rodičov a príchodu novej ženy do domácnosti otca, tým je väčšia pravdepodobnosť, že si deti s ňou vytvoria nový vzťah. Ak príde príliš skoro, deti su ju spoja s bolesťou, smútkom, môžu jej pripisovať vinu za rozpad rodiny – či už to tak je, aleb nie. Čiže čo najdlhšie byť len s mužom,“ naznačuje Grohoľová jedno z nepísaných pravidiel či fázu, aká by mala prebehnúť.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

O ďalších, téme moderných macoch, o komunitnom spolunažívaní či o tom, čo môže tiež pomôcť macochám zmeniť ich vnímanie v spoločnosti sme hovorili v relácii Ide o nás. Tentoraz sme sa vrátili ku jej koreňom a veríme, že téma vzťahov, tých najdôležitejších – partnerských a rodinných – bude pre vás zaujímavá. Reláciu si pozrite vyššie, prípadne vypočujte ako podcast.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #láska #rodina #vzťah #partnerka #macocha #Moderné macochy #Zora Inka Grohoľová

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...