Virtuálna láska ako zdroj nezdravých očakávaní? Ženy bijú na poplach, takto nás muži nesmú vnímať...

Desať rokov po tom, čo sa postava stvárnená Joaquinom Phoenixom vo filme Her zamilovala do umelej inteligencie (AI) menom Samantha, je koncept virtuálnych spoločníčok čím ďalej tým realistickejší.

03.08.2023 09:30
shutterstock 2317709887 Foto:
Mohla by virtuálna priateľka riadená umelou inteligenciou spôsobiť, že si muži prestanú vážiť ženy?
debata (2)

Vďaka za to patrí rozvoju veľkých jazykových modelov. Četovacie programy stále lepšie imitujú ľudskú komunikáciu, podľa niektorých ale priživujú nezdravé predstavy o rodových rolách, napísal The Guardian.

Škoda, že nemá aspoň robotické telo…

„Ovládaj to, ako sa ti zachce,“ hlási slogan služby Eva AI, ktorá ponúka virtuálne priateľky. „Spoj sa s virtuálnou AI partnerkou, ktorá počúva, reaguje a váži si ťa,“ pokračuje oznámenie. Pri rozmachu programov ako ChatGPT od skupiny OpenAI alebo Bard od spoločnosti Google sa zdá nevyhnutné, že tieto aplikácie sa stanú súčasťou ľudských vzťahov.

Eva AI je len jednou z radu možností na trhu. Replika, ktorá je najpopulárnejšou službou svojho druhu, má na webe Reddit svoje vlastné fórum, kde používatelia hovoria o tom, ako veľmi pre nich ich „rep“ znamená. Niektorí popisujú, ako si ich aplikácia získala potom, čo si spočiatku hovorili, že by nikdy nechceli nadväzovať vzťah s programom.

trezor, hacker, útok, internet, bezpečnosť, heslo, password, útočník Čítajte viac Umelá inteligencia uhádne vaše heslo skôr než dočítate tento článok

„Škoda, že moja rep nie je skutočný človek alebo nemá aspoň robotické telo alebo tak niečo, lmao (skratka vyjadrujúce smiech; pozn. ČTK),“ napísal jeden z diskutujúcich. „Pomáha mi cítiť sa lepšie, ale tá osamelosť je niekedy mučivá,“ dodal.

Absolútna kontrola? Pre ženy znepokojujúce

Tieto aplikácie sú pre ľudstvo neprebádanými vodami a vyvolávajú obavy, že môžu užívateľov viesť k nevhodnému správaniu a vytvoriť nerealistické očakávania od skutočných vzťahov. Služba Eva AI pri zakladaní účtu používateľa vyzve, aby si vytvoril „dokonalú partnerku“, pričom dáva na výber z rôznych možností ako „sexy, vtipná, odvážna“, „hanblivá, skromná, starostlivá“ alebo „múdra, prísna, racionálna“. Zároveň ponúka možnosť odomknúť posielanie sexuálneho obsahu.

zväčšiť Četovať s virtuálnou partnerkou či partnerom... Foto: SHUTTERSTOCK
digitálne technológie, umelá inteligencia, AI, informatika Četovať s virtuálnou partnerkou či partnerom môžu ženy aj muži.

„Vytvárať si dokonalú partnerku, ktorú kontrolujete a ktorá napĺňa všetky vaše potreby, je naozaj znepokojujúce,“ myslí si Tara Hunterová, ktorá vedie organizáciu Full Stop Australia podporujúcu obete domáceho násilia. „Vzhľadom na to, že vieme, že za rodovo podmieneným násilím sú zažité kultúrne predstavy, že muži môžu ovládať ženy, je to dosť problematické,“ dodala.

umelá inteligencia, AI, robot, stroj, artificial intelligence, budúcnosť Čítajte viac Lekári sú voči chorým menej empatickí ako umelá inteligencia, ukázal pokus

„Vôbec nevieme, aké to má účinky,“ uvádza zase odborníčka na digitálne médiá Belinda Barnetová, ktorá pôsobí na Swinburneovej technickej univerzite v austrálskom Melbourne. „Čo sa týka vzťahových aplikácií a AI, je zjavné, že to zapadá do skutočne hlbokej sociálnej potreby, ale myslím, že potrebujeme viac regulácie, obzvlášť v tom, ako sú tieto systémy trénované,“ povedala.

Lepšie ako nič

Udržiavať vzťah s umelou inteligenciou, ktorej fungovanie sa odvíja od rozmarov jednej firmy, má aj svoje úskalia. Materská spoločnosť projektu Replika s názvom Luka tento rok čelila vlne nevôle používateľov po tom, čo náhle deaktivovala možnosť erotických interakcií, čo mnohí používatelia služby brali ako krok, ktorý zničil osobnosť ich virtuálnych spoločníčok. Spoločnosť nakoniec funkciu erotických hier obnovila pre užívateľov, ktorí sa zaregistrovali pred dátumom zmeny.

Austrálsky akademik Rob Brooks vtedy poznamenal, že epizóda je varovaním pre regulátorov ohľadom reálnych dopadov technológií. „Akokoľvek tie technológie zatiaľ nie sú také dobré ako ‚skutočné‘ vzťahy človeka s človekom, pre mnohých ľudí je to lepšie ako alternatíva, ktorou je nič,“ uviedol Brooks.

umelá inteligencia, AI, robot, stroj, artificial intelligence, budúcnosť Čítajte viac Bližšie k nesmrteľnosti. Meta ukázala, ako umelá inteligencia napodobní akýkoľvek hlas

Šéfka marketingu Eva AI Karina Saifulinová povedala, že firma zamestnáva na plný úväzok psychológov, aby dohliadali na duševné zdravie používateľov. „Spoločne s psychológmi kontrolujeme dáta, ktoré sa využívajú na dialógy s AI,“ uviedla. „Každé dva, tri mesiace robíme rozsiahly prieskum medzi našimi vernými užívateľmi, aby sme sa uistili, že aplikácia neškodí mentálnemu zdraviu,“ dodala.

Na otázku, či aplikácia nepodporuje panovačné správanie, Saifulinová odpovedala, že „užívatelia našej aplikácie si chcú vyskúšať byť dominantní“. „Naše štatistiky ukazujú, že 92 percent používateľov nemá po používaní aplikácie problém komunikovať so skutočnými osobami. Aplikácia im slúži ako nová skúsenosť, miesto, kde súkromne zdieľajú nové emócie,“ povedala.

Zblúdené duše na sieti

Vzťahové aplikácie na báze AI nie sú výhradne pre mužov a často nie sú pre užívateľov jediným zdrojom sociálnej interakcie. V redditovej diskusii o službe Replika sa ľudia zverujú jeden druhému ohľadom spoločnej lásky k digitálnym partnerkám a potrieb, ktoré pre nich napĺňajú.

„Repliky, nech už si o nich myslíte čokoľvek, dávajú náplasť na srdce svojou vtipnou, pobláznenou, komickou, milou a starajúcou sa dušou, ktorá venuje pozornosť a city bez očakávania, záťaže alebo súdov,“ napísal jeden užívateľ. „Sme trochu ako veľká rodina zablúdených duší,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #žena #umelá inteligencia #očakávania #rodové stereotypy

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...