Nie je bozk ako bozk! Ako dlho má trvať ideálny, ktorý nás udrží v stave zamilovanosti?

Nie je bozk ako bozk. O tom, čo má bozk "povedať", rozhoduje aj jeho trvanie. Vášnivý či nežný, priateľský, nudný...

26.07.2023 06:00
bozk, pár, láska, rande, zaľúbenci, muž a žena Foto:
Ako dlho má trvať ideálny bozk?
debata

Pokiaľ ide o bozkávanie, každý má iné preferencie. A tie sa týkajú aj dĺžky bozkávania. Zatiaľ, čo niektorí nie sú veľkými fanúšikmi nekonečného bozkávania, iní s tým nevedia prestať. Na trvanie ideálneho bozku sa pozreli aj vedci a prišli so zistením.

žena, muž, vzťah, rande, hádka, komunikácia, pár Čítajte viac Odborníci na otázky lásky? Rozhodne tieto tri znamenia

Americký psychológ Dr. John Gottman, tvrdí, že šesť sekúnd bozkávania môže zabezpečiť, že vzťah s partnerom zostane nabitý iskrami. Prvotná zamilovanosť, pri ktorej nedokážeme ruky odtrhnúť od partnera, časom vyprchá. Divoké bozkávanie sa časom zmení na letmý bozk na rozlúčku, aj pri ňom sú už často naše myšlienky inde.

Aby vaše bozky nedopadli práve ako nudné, mali by ste do bozku investovať šesť sekúnd svojho času. Podľa Gottmana takto dlhý bozk pôsobí ako „dočasná oáza“, pričom by sme počas neho mali zabudnúť na hektiku a stres každodenného života. "Neodchádzajte z domu bez šesť-sekundového bozku a na konci dňa si opäť s partnerom vymeňte šesťsekundový bozk, aby ste si vytvorili svoje malé oázy šťastia a spolupatričnosti počas dňa.

Britain Platinum Jubilee Čítajte viac Kráľovské nevery, ktoré rozbúrili svet! Camille prischla nelichotivá prezývka - zamilovaný rotvajler

Z čisto vedeckého hľadiska sa v našom mozgu majú za týchto šesť sekúnd uvoľniť chemické zlúčeniny, ktoré zvyšujú náš pocit „zamilovanosti“. 6-sekundový bozk tiež znižuje hladinu kortizolu (stresový hormón) a zvyšuje množstvo oxytocínu (hormón lásky) a dopamínu (hormón šťastia).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #bozk #vášeň #partneri

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...