Hovoríte často nie? Sexuálne odmietanie skutočne bolí a ničí vzťah

Nezáleží, či s roztúženou náladou dostane stopku partner, alebo vy. Vedci sa zaoberali tým, ako sexuálne odmietnutie vplýva na psychiku človeka a dokonca zmerali, že môže aj bolieť. Nie síce tak dlho, ako polámané srdce, ale nemá od toho príliš ďaleko.

17.07.2023 00:00
sex, vzťah, intimity Foto:
Asi polovica sexuálnych návrhov medzi partnermi sa neuskutoční, pretože jeden z rôznych dôvodov odmietne.
debata

Neostáva len vzrušenie, ale aj bolesť

Keď sa s partnerom pomilujete, ako by ste vďaka hormónom žiarili šťastím. A ako vedci zistili, trvá to až 24 hodín. Chceli však zmerať aj inú vec. Ako dlho trvá nepríjemný pocit, keď svojho milého zvádzate, ale on vás odmietne? Platí to pre ženy aj mužov rovnako. Vzrušenie a túžba ostávajú, ale prichádza zmes frustrácie a smútku, čo trvá aj viac dní. Odmietnutie v sexe sa naozaj môže javiť ako zásadné pre vzťah. Ak je príliš časté, tak skutočne vďaka pocitom, ktoré vyvoláva, môže pochovať aj tú najväčšiu lásku. Hoci láska a vzťah samozrejme nie sú len o sexe.

Odmietnutí je mnoho

Asi polovica sexuálnych návrhov medzi partnermi sa neuskutoční, pretože jeden z rôznych dôvodov odmietne. Nesúlad libida nie je v dlhodobých vzťahoch nič výnimočné, ale je potrebný citlivý prístup z oboch strán. A kto má rád štatistiky, tak vidí podobnosť medzi tým, že polovica návrhov končí naprázdno a polovica manželstiev sa rozsype…

sex, vzťah, intimity Čítajte aj Štyri ingrediencie, ktoré vám neuveriteľne vylepšia sex. Skúste ich ešte dnes?

Odmietnutie vyvoláva pocit nezhody

Či už odmieta muž ženu, alebo žena muža, vždy by sa to malo odohrať citlivo a s pochopením voči druhému. Frustrácia z neuskutočneného pohlavného styku, spojená navyše s podozrením, že to medzi vami nejako drhne, je totiž skutočná. A trvá skutočne dlho! Štúdie ukazujú, že aj niekoľko dní a prichádza potom doslova až nechuť pokračovať v láskaní a už sa začarovaný kruh ťažko pretína.

Nemusíte sa vždy zhodnúť, ale treba ohľaduplnosť

Ak ste v pozícii toho, kto nemá chuť a partner vás otvorene vyzve na sex, s úsmevom a láskyplne mu potvrďte, že je pre vás stále príťažlivý a rada sa s ním milujete, len práve dnes nie je čas. Uveďte svoje dôvody, v ktorých buďte konkrétna, aby si váš náprotivok nemyslel, že dôvodom je on. Odmietnutie sexuálneho návrhu nehovorí nič o vašom vzťahu k partnerovi a treba to dať jasne najavo.

Najhoršie, čo môžete urobiť, je uraziť sa, že partner vôbec nerozpozná, že nie ste v nálade na milovanie. Tým dosiahnete len frustráciu vás oboch a do budúcna to sľubuje problémy. Na záver povedzte, že sa veľmi tešíte, až vás únava alebo iné problémy prejdú, a že si to potom obaja pekne užijete. Dlhodobá absencia milovania totiž vytvára priestor pre emocionálny strach a odcudzenie medzi milencami. Pozor na to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #odmietnutie #vzrušenie #sexuálna atraktivita #erotické fantázie #sexuálna angažovanosť

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...