Narazil váš vzťah na slepú uličku? Takto zistíte, že sa niečo deje

Vycítite to. Nemusí to byť nevera, ani sa nemusíte prestať ľúbiť. Len viete, že nad vašim spolužitím sa vznáša atmosféra ako čierne mračno. V každom vzťahu je občas dusno. No viete rozlíšiť bežnú roztržku od situácie, kedy je váš vzťah skutočne zrelý na rozpad?

21.06.2023 14:54
láska, rozchod Foto:
To, čo môže vyzerať ako bezproblémové manželstvo však zaváňa veľkými problémami.
debata

Riešte problémy skôr

Väčšinou sa preberieme z pohodovej plavby životom až vo chvíli, keď sú problémy vo vzťahu veľké a niekedy už prichádzajú nenapraviteľné rozpory. Pritom by stačila chvíľka rozvahy a snahy zlepšiť veci skôr, ako sa stanú neriešiteľnými. Britská expertka na sex a vzťahy Tracey Cox pripravila zoznam niekoľkých varovných signálov, vecí, ktoré značia, že má váš vzťah vážne trhliny. A je dobré začať ich riešiť najskôr, inak hrozia rozvodom.

Málokedy sa bozkávate na ústa

Na dobrú noc, na privítanie, ako poďakovanie za čokoľvek. Je to letmá pusa na tvár, ktorú bežne dávame kamarátom, keď sa s nimi vítame? Chyba! Zaslúžite si predsa oveľa viac! „Svetovo preslávený odborník na vzťahy John Gottman hovorí, že kľúčom k šťastnému manželstvu sú bozky na ústa, ktoré trvajú šesť sekúnd alebo dlhšie. Skúste to. Dokonca ak začnete praktizovať bozkávanie, aj vzťah sa začne vylepšovať akoby sám od seba.

Vyhýbate sa vážnym témam

Ako to u vás vyzerá, keď príde na pretras citlivá, vážna, nepríjemná téma? Dokážete sa spolu baviť rozumne, bez divokých emócií, spoločne hľadáte riešenie, počúvate sa, alebo idete jeden do druhého a nešetríte ani podpásovkami? Rozumne dokážete argumentovať, alebo sa všetko aj tak zmení na hádku, osobné útoky, prípadne tichú domácnosť, urážanie sa a trucovanie? Takto sa totiž kompromisy nehľadajú, takto sa prehlbujú problémy.

vzťah, vzťahový problém, rozchod, výhovorka Čítajte aj Ešte ste spolu, ale váš rozchod sa vlastne už začal

Nezhody pri výchove

Pozor, pozor. Extrémne riziková záležitosť, ktorá spôsobuje, že aj páry, ktoré spolu žijú desiatky rokov sa po narodení detí rozdelia. Nezhody ohľadom výchovy detí skutočne často vedú ku krachu vzťahu. Rodičovstvo je náročné a stresujúce, aj keď ide všetko dobre, nieto keď ho sprevádzajú nezhody s partnerom. Preto ak máte rozdielne pohľady na výchovu, je veľké riziko, že dieťa nakoniec nebude vychovávané oboma rodičmi.

Nehádate sa

To, čo môže vyzerať ako bezproblémové manželstvo však zaváňa veľkými problémami. Hádky sú totiž v dobrom vzťahu kľúčové. Nie sú príjemné, ale z času na čas uvoľniť emócie, prečistiť vzduch a v rámci dobre vedenej a ozdravnej výmeny názorov zatočiť s nejakým problémom, nie je vôbec od veci. Ak sa už vôbec nehádate, znamená to, že ste si vlastne ukradnutí, vzdali ste to. Ani jeden z vás nemá potrebu tomu druhému hovoriť svoje názory a ani to, čo si myslí ten druhý, vás nezaujíma. A to je labutia pieseň jednej lásky. Hádky môžu váš vzťah ešte zachrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #hádka vo vzťahu #bozkávanie #nezhody #výchova detí #dlhodobý vzťah #riešenie problémov

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...