Sex po menopauze nemusí byť tabu. Môže byť akčnejší ako v mladosti

Menopauza nemusí byť sexuálna pauza. Veľa žien však potvrdí, že počas menopauzy pociťujú zmenu sexuálnej túžby, čo následne môže viesť k sexuálnemu útlmu. Čo teda možno urobiť na to, aby sme si užívali sex aj počas tohto životného obdobia?

21.04.2023 09:00
pár, muž, žena, posteľ, sex, intimita, bozk Foto:
Pokiaľ nechcete na sexuálnu rozkoš rezignovať, existuje niekoľko spôsobov, ako si užiť sex aj počas menopauzy a po nej.
debata

Hormónom sa vzdoruje len ťažko

Počas menopauzy sa reprodukčný cyklus ženy spomaľuje a pripravuje sa na zastavenie. Prirodzene klesá hladina estrogénu, progesterónu a testosterónu, teda hlavných pohlavných hormónov. To následne vedie k nižšej sexuálnej túžbe aj sexuálnemu vzrušeniu. Je teda úplne bežné, že žena počas menopauzy odmieta sex, prípadne sa do neho núti. Pokiaľ ale nechcete na sexuálnu rozkoš rezignovať, existuje niekoľko spôsobov, ako si užiť sex aj počas menopauzy a po nej.

Nebojte sa o menopauze „podeliť“ s partnerom

Mnoho párov zažíva počas menopauzy ťažké obdobie nielen telesného, ale aj duševného odcudzenia. Žena odmieta sex, partner je frustrovaný. Týmto problémom môžete hravo predísť tým, že budete s partnerom o svojich problémoch a pocitoch hovoriť.

Je dôležité, aby ste sa s partnerom porozprávali o nepohodlí, ktoré počas sexuálneho styku zažívate. Rovnako tak s ním hovorte o emocionálnych zmenách, ktorým v tomto období čelíte. Chápajúci partner je potom pre ženu sám o sebe afrodiziakom. Uvidíte.

náplasť, žena, stará žena, staršia žena Čítajte aj Prvá testosterónová náplasť pre ženy v menopauze? Môže znamenať prielom

Menopauza nie je choroba, ale je možné liečiť jej prejavy

Pri menopauze často dochádza k menšej lubrikácii vagíny, čo sťažuje sexuálny styk. Vezmite preto na milosť lubrikačný gél, vďaka ktorému tento problém vyriešite. Použite lubrikačný gél, ktorý je bez glycerínu, vône alebo syntetických príchutí. Vďaka tomu sa vyhnete akejkoľvek ďalšej suchosti, podráždeniu alebo kvasinkovej infekcii. Pokiaľ vás trápi nízke libido, potom môžete vyskúšať doplnky stravy s botanickými afrodiziakmi. Sexuálnu túžbu napríklad zvyšuje maca, ktorú môžete poznať pod pojmom peruánsky ženšen. Spoľahlivo funguje.

Pozvite si do spálne niečo nové

Dobrým stimulom sú aj nové sexuálne pomôcky, či nové intímne postupy, ktoré opäť obnovia radosť zo sexu, vzrušenie a túžbu aj v dlhodobom vzťahu. Aj pri menopauze teda platí, že najdôležitejšie je chcieť. Potom sa už cesty (k sexu) nájdu. Pretože menopauza prichádza často do obdobia, kedy to býva s partnerom v spálni už akási obohraná platňa. No a to samozrejme pre ženu, ktorá bojuje s hormonálnou búrkou nepríde ako niečo, o čo by sa mala snažiť, a čo ju priťahuje. Preto nové sexuálne trendy môžu váš život naštartovať aj po menopauze ešte intenzívnejšie, ako za mladi.

Hlavne ak objavíte veci, ktoré vás vzrušujú, prípadne vždy priťahovali, ale ste ich nikdy nevyskúšali. Teraz už nie je na čo čakať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #estrogén #menopauza #chuť na sex #lubrikácia #hormonálne zmeny #sex po menopauze

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...