4 dôvody, ako nám preukázateľne prospieva láska

Pocit, že nás niekto ľúbi a my rovnako intenzívne milujeme, nás robí inými ľuďmi. Šťastnejšími, spokojnejšími a zdravšími. Láska nie je len o tom, mať pri sebe blízkeho človeka. Je to doslova základ spokojného života. Neveríte? Veda aj život na vlne lásky vás presvedčia.

28.03.2021 10:00
manželia, objatie, láska, radosť, domov, tablet Foto:
Nikto nechce v živote rutinu.
debata

Oxytocín pre pozitívny deň

Zamilovanosť, láska, aj telesná blízkosť, obyčajné objatie. To všetko štartuje v tele tvorbu oxytocínu. Hormónu, vďaka ktorému je život skvelý, svet úžasný a zlé akoby sa vás netýkalo. Na stimuláciu dokonca stačí aj na niekoho len s láskou myslieť. Zamilovanosť a láska sú odpoveďou na samotu, pochmúrne myšlienky aj depresiu. Oxytocín to droga lásky, ktorú si naše telo navarí samo. Stačí mať len partnera, ktorý vás dostatočne silno miluje.

Láska je zmena

Nikto nechce v živote rutinu. To je jedna z najhorších vecí, ktorú môžete prežívať. Spôsobuje nudu, pocit vyčerpanosti a frustráciu. Podľa výskumu Helen Fisher v Rutgersu sa s láskou nikdy nudiť nebudete. Ak je tá pravá, obsahuje túžbu, príťažlivosť aj vzájomný pocit súdržnosti. To je koktail, ktorý vám do života prihrá pravidelne nové pocity a podnety. Či už pôjde o úsmev, nové prekvapenie, polohu, čokoľvek. Ale nuda hroziť pri láske určite nebude. A tým robí život tak dokonale krásnym.

Správny adrenalín

Ak pociťujete lásku a zamilovanosť, nemusíte vyhľadávať ani adrenalínové zážitky. Láska totiž vyplavuje dostatok adrenalínu, aby ste sa cítili silný, šťastný a nabudený. Rozšírené zreničky a zvýšený tep z lásky je presne to, prečo sa radi vraciame do náručia milovanej osoby.

Máte dostatok adiuretínu

Hormónu, ktorý je označovaný za hormón monogamie. Vyhnete sa vďaka nemu rizikovým kontaktom a krátkodobým vzťahom. Zároveň sa významne podpisuje na regulácii krvného tlaku. To znamená, že s jeho dostatkom znižujete aj možnosť rozvoja civilizačných ochorení. Aj preto sa oplatí byť zamilovaným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #oxytocín #spokojnosť #šťastie #zamilovanie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...