Existuje slušný rozchod a ako ho prežiť?

Koniec. Slovo, ktoré sa ozýva medzi partnermi v čase, keď už ďalej nevládzu riešiť vzájomné konflikty. Rozpad vzťahov prináša bolesť a stratu. Ako sa s ňou vyrovnať a či je možné zahojiť túto ranu novým vzťahom vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu riaditeľ Školy empatie na Slovensku Yehuda Tagar, ktorý je známy tiež z webu www.pace.sk.

09.01.2021 09:00
hádka, rozchod Foto:
Rozpad vzťahov prináša bolesť a stratu.
debata (2)

Aké sú najčastejšie príčiny rozpadu partnerských vzťahov?

Ľudia sa menia. Zmena je našou prirodzenosťou. Keď sa ľudia berú a majú okolo 25 rokov, sami seba úplne nepoznajú. Potom počas nasledujúcich desiatich rokov sa jeden z partnerov často zmení a dozreje viac ako ten druhý. Sú to prevažne ženy, ktoré dozrievajú skôr. Teda po pár rokoch nie sú už tí istí ľudia. Ale, ak sa jeden z partnerov zmení a druhý ostane taký istý, tak sa z manželstva stáva staré usporiadanie a nie živá realita. Ak sa obaja partneri budú chcieť rozvíjať vedome a zlepšovať svoju komunikáciu, verím, že väčšina rozvodov sa neudeje.

Prečo partneri nevedia v súčasnosti riešiť partnerské krízy? Súvisí tento fenomén s komunikáciou?

Za posledných sto rokov, a zvlášť posledných šesťdesiat, sme sa ako jednotlivci stali individualizo­vanejšími, nezávislými, komplikovanými osobnosťami. To, ako naši predkovia vytvárali vzťahy a rodiny, to nás už nedokáže viesť. Každý z nás potrebujeme nájsť vlastné potreby, očakávania, štýl vzťahu. O vzťahu potrebujeme uzatvárať vlastné dohody, pretože už neexistuje nič, čo by sme mohli nasledovať. Empatia s druhými (najmä ich pochopenie z ich vlastného uhla pohľadu) sa stala základná schopnosť pre úspešný vzťah. Táto empatia si vyžaduje seba-empatiu, uvedomenie si seba, ak má byť skutočná. Aby sme vytvorili a udržali si dobrý vzťah, musíme byť pripravení neustále sami seba pozorovať, meniť sa, načúvať tomu druhému na hlbokej úrovni. Nemáme veľa príležitostí učiť sa empatii, seba-uvedomeniu a komunikačným zručnostiam metodicky. Preto sme na Slovensku vytvorili Školu empatie.

Kedy a za akých okolností je možno vzťah zachrániť?

Ak pri vzniku vzťahu boli prítomné silná príťažlivosť, láska, záujem jeden o druhého a rešpekt, potom je vzťah schopný prejsť krízou, zosilnieť vďaka tomu a rásť. Ak sú obaja partneri rozhodnutí zachrániť vzťah a ak nájdu kouča či inú pomoc, ktorá ich naučí základné zručnosti ako samého seba pozorovať a ako načúvať jeden druhému, tak väčšina vzťahov môže prekonať krízu.

Čo je na to potrebné?

Je na to treba vôľu a tvrdú prácu. Úroveň vedomia, ktorá konflikt vytvorila, totiž nedokáže konflikt vyriešiť. Dostať sa z konfliktu von, na to je potrebná zmena vedomia. Túto zmenu nemôže jeden partner druhému vnútiť. Je to slobodná voľba jednotlivca pozrieť sa na seba a meniť sa alebo pokračovať v obviňovaní toho druhého. Reakcie, obranné mechanizmy, projekcie, nevypovedané očakávania – tie všetky musia byť odhalené a prekonané, ak má mať dvojica novú šancu na fungujúci vzťah. Samozrejme, mediácia a podpora odborníka môže pomôcť.

Keď už dôjde k rozpadu vzťahu, k rozchodu, aké sú jednotlivé fázy vyrovnávania sa s rozpadom vzťahu a čo zahŕňajú?

Najprv musí dôjsť k prijatiu rozchodu na oboch stranách. Ak si len jeden z partnerov zvolil rozchod a druhý to odmieta, bude to znamenať vojnu. Zriedkavo sa stane, že by obaja partneri dospeli k rozhodnutiu rozísť sa zároveň. Zvyčajne sa rozhodne jeden skôr než ten druhý. Ten, ktorý iniciuje rozchod, musí rátať s tým, že ten spôsob, ako sa rozchádzame, nás môže ovplyvňovať po zvyšok nášho života, zvlášť ak sú tam prítomné aj deti. Je ilúziou si myslieť, že rozchod je koncom vzťahu. Často je to len začiatok dlhého procesu. Zvykneme žiť oveľa dlhšie tým, ako sme sa rozišli, než tým, ako sme sa zišli. Proces rozchodu je totiž komplikovanejší než proces vytvorenia nového vzťahu. Pri formovaní nového vzťahu podporujú našu komunikáciu príťažlivosť, láska, záujem a túžba. A presný opak je prítomný pri rozchode a zároveň je tam oveľa menej príležitostí pracovať na komplikáciách. Jedine vtedy, ak sa na rozchod pozrieme ako na dôležitú časť v rámci väčšieho kolobehu vzťahu, iba vtedy sa dokážeme dobre rozísť.

Je bezpečné si čerstvo po rozchode hľadať nový vzťah, teda pokým človek nie je vyrovnaný s rozpadom toho predošlého?

Je to pochopiteľný mechanizmus prežitia a vysporiadania sa s rozpadom vzťahu a môže fungovať ako liečivý proces. Ale musíme byť aspoň čiastočne v procese zotavovania sa z predošlého vzťahu, ak sa ten nový má stať dlhotrvajúcim vzťahom. Intímny vzťah vytvára medzi partnermi tzv. tretie telo a energia tohto “tela vzťahu” potrebuje istý čas na vyprchanie. Je to ako proces umierania a ak sa o tento proces postaráme ľudsky, tak sa vylieči rýchlejšie ako keď to urobíme bez srdca. V každom prípade, túto spoločnú energiu vzťahu musíme rešpektovať a postarať sa o ňu.

Môže nový vzťah prekryť bolesť z toho predchádzajúceho a skrátiť čas na vyrovnanie sa s rozchodom?

Môže, ak nový vzťah je plný lásky, vyživujúci a založený na hlbokom vzájomnom pochopení. Ale je väčšia šanca, že sa stane liečivou príležitosťou, ak rešpektujeme a postaráme sa o bolesť z rozpadu minulého vzťahu.

Je vôbec možné určiť, ktoré pohlavie prežíva rozchody ťažšie a akým spôsobom?

Nie, toto je úplne individuálna záležitosť. Muži aj ženy sú v prvom rade ľudia, hoci s odlišným telom. To rovnaké v duši muža a ženy je oveľa väčšie než to odlišné. My ľudia sme duše, a máme rovnakú hĺbku a komplexnosť, aj keď to ženy vyjadrujú inak ako muži.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #terapia #rozpad manželstva #partnerská kríza #kríza vo vzťahu

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...