Chudnutie aj fyzická bolesť. Čo všetko sa odohráva v tele pri rozchode?

Láska má významné dopady na naše fyzické telo. V pozitívnom zmysle sa prejavuje pri zrode, ale aj„zlomené srdce“ si tiež vyžiada svoju krutú daň na organizme. Čo sa deje vo vašom tele vo chvíľach, keď sa snažíte rozdýchať kopačky?

31.12.2020 09:00
žena, smútok, rozchod Foto:
Štúdie ukazujú, že ženy po rozchode stratia počas prvého mesiaca viac ako dva kilogramy váhy a dokonca vyše kila aj v prípade, ak rozchod samé iniciovali.
debata

Diéta zo smútku

Štúdie ukazujú, že ženy po rozchode stratia počas prvého mesiaca viac ako dva kilogramy váhy a dokonca vyše kila aj v prípade, ak rozchod samé iniciovali. Psychológ Jason Briggs tvrdí, že rozhodne nejde o zdravý pokles váhy. Je to podobné ako keď chudnete pri ochorení. Zvyšuje sa vám pulz a telo je vystavené stresu. To spôsobuje rýchlejšie spaľovanie ale stres sa prejavuje okrem chudnutia všetkými jeho negatívnymi dôsledkami. Vrátane oslabenia imunity, či podpory civilizačných ochorení.

Zlomené srdce skutočne bolí

Jason Briggs upozorňuje, že strata lásky môže vyvolávať skutočnú fyzickú bolesť. A to práve v oblasti srdca. Príliš veľa smútku stimuluje v mozgu skutočný pocit bolesti. Mozog v prípade rozchodu vníma stratu ako fyzické poškodenie. Spustí do krv kortizol a pumpuje krv do svalov. Problém je, že v nich nedochádza k pohybu a preto môžu puchnúť, bolieť, môžete mať stav ako pri chrípke. Briggs radí, že na zlomené srdce je dobrým liekom ľahký pohyb, ktorý môže uvoľniť a odbúra nahromadené stresové hormóny.

Problémy s trávením

„Podľa Floridskej štátnej univerzity je mozog veľmi intenzívne prepojený s našou tráviacou sústavou. Preto všetko čo pociťujeme má dosah na naše trávenie. Známe motýle v bruchu pri naštartovaní lásky sa menia pri rozpade na pocity zlého trávenia. Môže sa dostaviť zápcha, alebo naopak hnačka. Pomalšie nám trávi a môže prísť aj k pocitu ťažoby. Tu pomáha opäť ľahký šport, prechádzky a meditácia.

Abstinenčné príznaky

Štúdie ukazujú, že blízkosť milovanej osoby nám vytvára v krvi hojné hladiny oxytocínu, aby sme sa cítili dobre, šťastne a pod ochrannými krídlami. Ukazuje sa však, že oxytocín je tak trochu droga, na ktorej je človek fyzicky závislý. Preto môže rozchod spôsobovať abstinenčné príznaky so všetkým, čo k nim patrí. Vrátane snahy rýchlo vyhľadať dostatočné zdroje oxytocínu, čo vedie často k snahe opäť sa rýchlo zamilovať, či voľnejšiemu intímnemu životu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #chudnutie #trávenie #zlomené srdce #vzťahy #kopačky #abstinencia

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...