5 vecí, ktoré ak dodržíte, nemusíte sa báť partnerskej krízy

Hádkam sa vo vzťahu nevyhne nikto. Ak sú však konštruktívne, nevyústia do krízy, ale vylepšenia lásky. Vzťahová kríza však môže byť základom pre nezmyselné hádky bez riešení. Preto je vhodné rozpory riešiť tak, aby sa nikdy nestali základom toho, čo vás nakoniec doženie až k rozchodu.

10.11.2020 16:00
manželia, seniori, záhrada, oberanie, láska Foto:
Buďte k sebe milí, takí ako ste boli v čase spoznávania a zamilovania.
debata

Buďte k sebe úprimní

Nie k partnerovi, ale k sebe. Podľa psychológa Johna Mayera mnoho kríz vzniká preto, že ľudia sa vo vzťahu hrajú na to, čím nie sú. To znamená, že sa snažia zastierať často skutočné dôvody konania, maskujú svoje myšlienky a z vlastných nedokonalostí obviňujú partnera. Buďte k sebe úprimní, nehrajte sa na nič. Pretože každá hra má koniec a ani váš vzťah potom nebude trvať na veky.

Pripomínajte si lásku

Poradkyňa na vzťahy Tina Tessina upozorňuje, že k nej chodia páry, ktoré už ani nevedia, prečo sú spolu. „Pripomínajte si, že kedysi bol pre vás partner najmilovanejším človekom na svete,“ radí Tina Tessina, ako sa vyhnúť tejto kríze. V takom prípade sa na neho budete vždy pozerať cez jeho dobré vlastnosti a to, čo ste na ňom milovali. Nerobte chybu, že sa zameriate len na negatíva a tak už po pár rokoch nebudete ani tušiť, prečo ste spolu.

Ďakujte si

Za „bežné“ veci. Pretože v podstate nie sú bežné. Poďakujte si aj za opratie bielizne, navarenie obeda, čaju, odnesenie taniera. Všímajte si, čo pre seba robíte navzájom. Je to dôležité, aby ste svoj vzťah prehlbovali. Vďaka vás nič nestojí, ale partnerovi ukáže, že si ho všímate, ceníte a pohladí ho pri srdci. Aj keby to bolo za maličkosti.

Pozrite sa na veci očami partnera

„Ak je to čo i len trochu možné, snažte sa zaujať pozíciu polovičky a možno pochopíte, prečo koná ako koná,“ radí klinická psychologička Dana Royce Baerger. Byť spolu roky totiž neznamená, že sa dokonale poznáte. Skúste sa pozrieť na problémy očami druhej strany. Veľmi to pomôže rozlúsknuť aj tie najzávažnejšie spory a vyriešiť problémy.

Buďte k sebe pozorní

Neupúšťajte zo zvykov mladosti. Nevzdávajte sa gest a rituálov, ktoré majú zamilovaní. Vďaka tomu si môžete iskru lásky a ružových okuliarov uchovať doslova počas celého života. Krízy nevznikajú tam, kde si dvojica vie dať pusu pri každom stretnutí, držať sa za ruku počas prechádzky, pohladiť sa po vlasoch počas dňa. Buďte k sebe milí, takí ako ste boli v čase spoznávania a zamilovania. V takom prípade sa krízy vášmu príbytku oblúkom vyhnú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #hádky #partnerský vzťah #empatia #kríza vo vzťahu

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...