Prečo sa v strese rozhodujeme často nesprávne?

Rozhodovanie je dôležitou súčasťou nášho každodenného života a ovplyvňuje všetky jeho oblasti.

16.10.2020 11:00
žena, bezpečnosť, stres, strach Foto:
Ktoré z riešení zvoliť?
debata (4)

Ale nie vždy je pre nás ľahké vybrať si z dvoch alebo viacerých možností. Stále robíte rozhodnutia, ktoré neskôr ľutujete? Podľa štúdie to môže byť spôsobené klamlivým pocitom v našom žalúdku… Poznáte aj vy takéto nutkanie?

Nedávna štúdia, ktorá bola zverejnená v magazíne „Nature Communications“ vypovedá o tom, že ľudia pri rozhodovaní sa často vedia, ktorá možnosť má najväčšiu šancu na úspech, napriek tomu si ale vyberú napokon inú možnosť. Podľa autora štúdie, profesora psychológie Dr. Iana Krajbicha, je to spôsobené aj tým, že sa často spoliehame na vnútorný inštinkt, „pocit v žalúdku“, ktorý v nás tá či oná možnosť vyvoláva. A ten býva klamlivý.

Prečo nás tieto pocity vedú k nesprávnym rozhodnutiam? Psychoterapeutka a autorka kníh Tina Tessina vysvetľuje: „V našom mozgu sa podieľajú na rozhodovaní dve časti: časť mozgovej kôry, ktorá robí racionálne rozhodnutia a na druhej strane limbický systém, naše emočné centrum. Akonáhle sme v strese alebo istom šoku, naše telá sú zaplavené hormónmi, ktoré ich uvedú do režimu "bojuj alebo uteč“. Stáva sa to najmä vtedy, ak nás daný problém ohrozuje na zdraví, alebo ak v nás vyvoláva veľké obavy, stres či nevôľu.

Podľa spomínanej psychologičky sú takého „pocitové“ rozhodnutia zvyčajne nesprávne, pretože sú vždy výsledkom nejakej náhlej reakcie. Odporúča preto pri rozhodovaní sa zachovať pokoj a postupovať opatrne. Pocity môžu byť intenzívne, môžu spôsobiť isté „šteklenie v žalúdku“, v žiadnom prípade by ale nemali byť zodpovedné za naše vážne rozhodnutia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #emócie #rozhodnutie #inštinkt

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...