V akom veku sú ľudia najviac nešťastní?

Naše životy tvoria vzostupy aj pády. Predsa len, existuje vek, kedy je naše nešťastie najciteľnejšie.

27.09.2020 07:00
láska,smútok, žena, plač Foto:
Nezúfajte, ale verte, že to prekonáte...
debata (5)

Ľudia sa snažia byť šťastní a spokojní. Keby sme ale boli stále šťastní, v určitom okamihu by sme už asi šťastie ani neocenili. V momentoch, keď sme nešťastní, cítime sa viac vzdialení od svojich cieľov ako kedykoľvek predtým. K zahnaniu týchto pocitov nám môžu pomôcť dve veci. Na jednej strane platí pravda, že po každom mraku opäť vyjde slnko. Na strane druhej, so svojimi emóciami nie sme nikdy sami.

V rámci štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Journal of Economic Behavior & Organisation, vedci študovali údaje od celkovo 500 000 ľudí zo 132 krajín. Bez ohľadu na vonkajšie vplyvy prišli na konkrétny vek, v ktorom šťastie mnohých (pocit šťastia) začína upadať. Tou priepasťou je vek okolo 48 rokov. V západnom svete je to vek 47,2, v rozvojových krajinách 48,2.

Jeden z najzaujímavejších rozdielov sa týka pohlaví v USA. Podľa údajov zo štúdie sú ženy v USA už na konci svojej tridsiatky na najhoršom bode, čo sa pocitu šťastia týka, zatiaľ, čo muži na začiatku päťdesiatky. Európania dosahujú svoje emočné minimum koncom štyridsiatky a to obe pohlavia.

S pribúdajúcim vekom ľudia priznali, že sú čoraz menej šťastní. Ale nevešajte hlavu v prípade, že ste práve pred oslavou 48. narodenín. Keď sa ľudia prehupnú cez vek 48, ich pocity šťastia sa následne zasa začínajú hlásiť o slovo.

V štúdii vedci pomenovali aj možné príčiny tohto zistenia – ľudia po preklenutí náročného obdobia zistia, že si kládli nereálne ciele a tých sa vzdajú. Zároveň začnú oceňovať iné veci, než si cenili v mladosti, v najväčšej miere zdravie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #psychika #pocity

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...