Tieto zdravotné nepríjemnosti môže spôsobiť orálny sex

Orálny sex môže vytvoriť podmienky na vznik bakteriálnej vaginózy (BV). Odborníci to tvrdia v štúdii, ktorú zverejnili v žurnále PLoS Biology.

31.08.2020 11:00
intimita, nohavičky, lupa, bielizeň, vagína,... Foto:
Počuli ste už o bakteriálnej vaginóze?
debata

Uviedli v nej, že bežná baktéria nachádzajúca sa v ústach súvisiaca s ochorením ďasien a zubným povlakom, môže podporiť vznik BV.

Experimenty spravili na ľudských vaginálnych vzorkách a tiež na myšiach s cieľom pozorovať správanie baktérií. Prišli na to, že baktéria Fusobacterium nucleatum pomáha k nárastu iných baktérií spôsobujúcich BV.

Výskumníčka Amanda Lewis z University of California a jej kolegovia vyhlásili, že ochorenie môže zapríčiniť aj orálny sex.

Claudia Estcourt z Britskej asociácie pre sexuálne zdravie a HIV uviedla, že takéto výskumy sú dôležité, keďže môžu priniesť nové informácie o BV. „Vieme, že BV je naozaj komplexný celok s množstvom prispievajúcich faktorov,“ uviedla.

Ženy, ktoré netrpia BV, väčšinou majú niekoľko „dobrých baktérií“, ktoré udržiavajú vaginálne prostredie viac kyslejšie, s nižším pH. Niekedy sa však táto rovnováha zvráti a umožní rozmach iných baktérií.

Bakteriálna vaginóza zvyčajne nespôsobuje závažné zdravotné problémy, no ženy by mali podstúpiť liečbu, keďže sú potom oveľa náchylnejšie voči sexuálne prenosným chorobám a môžu ľahšie trpieť infekciou močových ciest. U tehotných žien tiež zvyšuje riziko predčasného pôrodu.

Pacientky s BV mávajú sivobiely vodnatý výtok s rybacím zápachom. V prípade, že výter potvrdí ochorenie, lekár môže odporučiť na liečbu antibiotiká, gély alebo krémy.

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #orálny sen

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...