Ako naozaj pomôcť kamarátke po ťažkom rozchode?

Buďte po jej boku, dajte jej pocítiť, že má vo vás oporu. Niektoré kroky však treba dodržať, aby bola "liečba z rozchodu" čo najúspešnejšia.

29.01.2020 14:00
žena, smútok, samota Foto:
Kamarátke dal zhohom jej partner?
debata (1)

Rozchod je čerstvý a ona sa nepotrebuje rozptýliť. Pomocnú ruku jej v tejto najťažšej fáze podáte tak, že jej dovolíte sa vyrozprávať. Bez toho, aby ste ju poučovali, bez moralizovania, bez irónie. Je to ona, kto bude viesť konverzáciu, vy ste len doplnok, ktorý má počúvať jej smutnú dušu. Pokúšať sa v tejto fáze o nejaké rozptýlenie nie je vhodné a vlastne ani možné. Dajte jej pocítiť, že ste tu pre ňu kedykoľvek, môže vám zavolať, môže prísť…

V ďalšom kroku je už dôležité, aby ste občas nad ňou držali ochrannú ruku – povedali jej svoj názor, keď sa snaží urobiť hlúposť (napríklad písať svojmu ex, sledovať jeho nové fotografie na sociálnych sieťach, kontaktovať jeho novú priateľku…). Hoci ju nemôžete strážiť 24 hodín denne, povedzte jej, že skôr, než sa rozhodne pre nejakú hlúposť, nech vám dá vedieť, čo má v pláne. Je potrebné, aby aj od vás cítila podporu pri svojom ďalšom kroku, hľadá nový smer v živote a na staré „cestičky“ musí zabudnúť.

Z najhoršieho je vonku a pomaly začína svoj nový život. Už je čas na zábavu, na spoznávanie nových ľudí. Ste tu pre ňu, ale vaše stretnutia sa už okolo rozchodu netočia. Ani okolo minulosti. Riešite prítomnosť, všetko, čo sa deje tu a teraz – aj má tendenciu skĺzať do čiernych spomienok, stopnite ju! Nalaďte sa na príjemné prežívanie prítomnosti, plánujte blízku budúcnosť. Podporujte ju v novom smere, cykleniu sa v minulosti povedzte rázne „nie“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #kamarátka

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...