Najhorší sex na knižných stránkach? Rozhodnuté, tieto slová skôr rozosmejú

Aj vy máte radi trošku erotiky v literatúre? Lenže, tá môže byť vzrušujúca, poburujúca a niekedy doslova na smiech.

04.12.2019 07:00
čítanie knihy, nuda, sex Foto:
Niekedy je lepšie venovať sa skutočnému milovaniu ako o ňom čítať v knihách. Môže to byť príšerný zážitok.
debata

Práve do tej poslednej kategórie sa zvyčajne zaraďujú pasáže kníh, ktoré v každoročnej „ankete“ vymenúva britský literárny časopis Literary Review. Zostavuje zoznam najhorších opisov sexu v inak kvalitných knihách. Tento rok sa o cenu podelil britský autor s francúzskym.

Reč je o Didierovi Decoinovi a Johnovi Harveym. Decoin, inak laureát prestížnej Goncourtovej ceny si ocenenie vyslúžil za zobrazenie sexu vo svojej knihe Úrad pre záhrady a rybníky, ktorá sa odohráva v Japonsku pred tisíc rokmi.

„Kacuró začal stonať a pod látkou kimona mu v mieste pohlavia vyrástla hrča, Mijuki ju chytila, stláčala, miesila, masírovala, drvila. Pôsobením dotykov sa Kacuróova semenníky aj s penisom zliali v jednu hmotu, prelievajúcu sa pod laskajúcou rukou. Mijaki mala dojem, že v rukách drží opičku schúlenú do klbka,“ napísal Decoin v knihe, ktorá bola preložená aj do češtiny (slovenské znenie je prekladom českej verzie knihy, ktorá vyšla v nakladateľstve Plus, pozn.).

Brit Harvey, ktorý pôsobí na univerzite v Cambridge, bol nominovaný za novelu Pax. Podľa Guardianu v nej napríklad píše, že „sa objímali akoby vďaka pevnému zovretiu mohli splynúť v jeden celok“.

Dvojica však nebola tento rok v hre sama. Porota sa rozhodovala aj medzi knihou Mesto dievčat od Elizabeth Gilbertovej (známa najmä ako autorka Jedz, modli sa a miluj) či od írskej autorky Mary Costello. Medzi nominovanými sa v minulosti objavil napríklad aj Haruki Murakami či Tom Wolfe, ktorý cenu v roku 2004 aj získal.

Nelichotivé ocenenie sa udeľuje už od roku 1993, ale niektorí jeho „laureáti“ ho vnímajú s humorom a dokonca naň upozorňujú alebo oceňujú. Minulý rok zvíťazil napríklad autor James Frey s opisom sexuálnej situácie v románe Katerina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #sex #cena #literatúra #Guardian #Didier Decoin #John Harvey

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...