Orechy, med aj býčie žľazy! Toto sú najznámejšie afrodiziaká po slovensky

Typickými slovenskými afrodiziakami sú podľa etnologičky Kataríny Nádaskej vlašské orechy a med. Uvádza to vo svojej knihe Afrodiziaká v slovenskej kuchyni, ktorú uviedla do života v stredu podvečer v jednom z bratislavských kníhkupectiev.

29.11.2019 07:00
orechy, mandle, pistácie Foto:
Orechy sa radia medzi afrodiziakálne pokrmy.
debata

„Podľa tvrdení z minulosti sexuálny apetít najviac podporuje rozmarínový med a orech ako strom a aj plod boli považované za posvätné, preto bývali a sú dodnes aj súčasťou štedrovečerných chodov,“ povedala Nádaská.

Titul Afrodiziaká v slovenskej kuchyni podľa jej slov úzko súvisí s knižkou, ktorú má práve rozpísanú. „Je to taká podružná akcia knihy, ktorú práve píšem a ktorá sa bude dotýkať erotiky a dejín sexu na Slovensku. Ako som tak zbierala materiál na túto knižku, tak som v teréne prosila ľudí, aby mi povedali recept, ktorý by navarili tomu, koho milujú. A bolo to úžasné! S touto jedinou otázkou som prešla prakticky celé Slovensko a pýtala som si recepty od ľudí rôznych vekových kategórií od tínedžerov, cez zrelých ľudí, stredný vek až po starých. Jej základom zároveň je, že tie recepty sú veľmi jednoduché, naozaj sú zostavené tak, že som z toho dokázala niečo uvariť aj ja, a to mám obe ruky ľavé,“ zasmiala sa autorka.

Novinku rozdelila do viacerých častí. V úvode približuje históriu afrodiziák a ich využívanie v rôznych kultúrach sveta. Na túto stať nadväzuje pohľadom na čisto slovenské afrodiziaká a pokračuje kapitolou o afrodiziakách rastlinného a živočíšneho pôvodu. Po nej nasledujú konkrétne recepty, do ktorých sú citlivo pridávané jednotlivé povzbudzujúce ingrediencie.

„Do knižky sme vyberali afrodiziaká, ktoré sú v našich končinách bežne dostupné, zo živočíšnych je tam nejaké to kohútie testes (pozn. redakcie: semenníky), to často jedávali ľudia na slovensko-maďarskom pohraničí. Ani nie preto, že by to bolo afrodiziakum, ale bolo to dobré a ľudia boli v minulosti takí šetrní, že zužitkovali a zjedli všetko, čo sa z toho zvieraťa dalo,“ uviedla etnologička.

„Testes sa v našich končinách jedlo často, asi aj pre nejakú mágiu podobnosti. Ľudia, najmä muži, verili, že keď skonzumujú testes nejakého zvieraťa, jeleňa alebo býčie žľazy – býk je totiž považovaný za plamenné a silné zviera – tak sila toho zvieraťa prejde do toho muža a aj on bude taký ohnivý,“ vysvetlila Nádaská. „Z byliniek možno zas za afrodiziakum, ale aj veľmi príjemné dochutenie jedla, považovať bylinky ako bazalku alebo rozmarín,“ dodala.

Knihu podľa vlastných slov zostavovala tak, aby si v nej každý našiel to svoje. „Je tam mnoho receptov a rád. Stavala som to tak, aby to bolo zaujímavé a aby tam okrem samotných receptov bolo vždy vysvetlené, aká rastlinka na čo dobre vplýva – ak si aj odmyslíme, že je to afrodiziakum,“ poznamenala Nádaská.

Etnologička Katarína Nádaská. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Etnologička, Katarína Nádaská Etnologička Katarína Nádaská.

O grafickú stránku knižky a fotografie jedál v nej sa postaral Dušan Křístek, recepty pri ich testovaní a fotení do knihy varil šéfkuchár Igor Čehy. „Všetky tie jedlá, ktoré sú v knihe, sme naozaj skúšali, zisťovali sme, či sú konzumovateľné, a keď pán Čehy povedal, že áno, tak vznikla kniha, z ktorej sa osobne veľmi teším. Ja mám veľmi rada knihy, ktoré sú aj na pozeranie a myslím, že pri tejto sa to podarilo,“ usúdila etnologička.

Novinku pokrstil moderátor Ján Mečiar kakaovými bôbmi. „Kakao je veľké afrodiziakum, dokonca už u starých Aztékov bolo považované za veľmi vzácne a robil sa z neho povzbudzujúci nápoj, ktorý sa celkom zaujímavým spôsobom dostal do Európy… Jedna z aztéckych Indiánok bola zamilovaná do istého španielskeho veliteľa a ten si ju, keď sa vracali naspäť do Európy, vzal sebou a ona mu stále varila kakao z tých bôbov. Napokon sa aj vzali a mali krásne deti. Ťažko povedať, či je to len legenda. Môže to byť pokojne aj pravda, veď na tom príbehu nie je nič také neskutočné,“ uzavrela Nádaská.

debata chyba
Viac na túto tému: #med #orechy #afrodiziakum #Katarína Nádaská

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....