Cítite sa vo vzťahu osamelá? Je to bežné. Takto to zmeníte

Ste dvaja, ale akoby ste každý boli na samostatnom pustom ostrove. Netreba panikáriť, ak sa zrazu vo vzťahu dvoch ľudí vytvorí vákuum.

08.09.2019 17:00
láska, vzťah, problém Foto:
Žijete spolu, napriek tomu ste osamelá.
debata

Môže to byť len dočasná záležitosť, ako búrkové mraky. Navyše situáciu je celkom jednoduché zvrátiť. Ak viete ako a začnete s nápravou skoro.

Nečakajte, až bude neskoro

Osamelosť vo vzťahu sa môže prejaviť po rokoch, ale už aj po mesiacoch. Dokonca sa dá očakávať ako prirodzená reakcia na pomalé, ale nutné vyprchanie vášnivej zamilovanosti. Psychologička Alicia H. Clark však zo skúsenosti tvrdí, že práve prekonanie osamelosti v partnerstve je kľúčom k pokračovaniu vzťahu. Bez toho je koniec dvojice na spoločnej ceste neodvratný. Preto radí nečakať a ak máte pocit, že ste dvaja, ale ocitáte sa kdesi v psychickej a emocionálnej izolácii, konajte! Snažte sa o nápravu pomerov skôr, ako niekto podá žiadosť o rozvod.

Sny, ciele a osamelosť

Alicia H. Clark hovorí, že pocit osamelosti neprichádza náhle. Často je výsledkom dlhodobejšieho stavu, kedy sa vaše sny, túžby a ciele začínajú vytrácať. Prichádza pocit, že žijete partnerove sny namiesto svojich. Vtedy je vhodné vyčistiť pole. Sadnúť si na hodinu do kuchyne a porozprávať si navzájom svoje pocity. Milujúci partner pochopí a vaše priority zatlačené do úzadia môžu vyrásť.

Ďakujte si navzájom

Hovorí sa, že za mnoho vecí netreba ďakovať, pretože sú akoby samozrejmosťou a akousi partnerskou povinnosťou. Tento prístup však znamená, že pocit osamelosti stojí za dverami. Prečo si nepoďakovať za večeru, za podanie utierky, za vynesenie smetí, umytie riadov? Nie je dôležité, kto čo spraví, ale že ten druhý to ocení. Práve ocenenie „samozrejmých vecí“ považuje Alicia H. Clark ako kľúč k tomu, že sa nebudete vo vzťahu cítiť akoby cudzo.

Nespoliehajte sa, že žijete s veštcom

Muži aj ženy si často myslia, že partner im bude vedieť čítať myšlienky. Nie. Je pravdepodobné, že nežijete s médiom, ktoré sa dovtípi všetko dopredu. Je zrejmé, že máte po boku len obyčajného chlapa. Preto Alicia H. Clark upozorňuje na to, že je vhodné komunikovať v partnerstve priamo a nečakať, že partner bude čítať vaše sny a myšlienky. Mnoho žien naplní pocit osamelosti kvôli tomu, že im partner nerozumie. Pritom mu nikdy nepovedali, čo chcú.

Choďte spávať súčasne

Je to maličkosť, ale súčasne veľmi kľúčový aspekt toho, aby ste sa necítili osamelo. Niekedy to nie je možné, ale maximálne sa snažte s partnerom chodiť spávať súčasne. Partneri, ktorí chodia spávať spoločne cítia menšiu úzkosť a osamelosť. Naopak, tí čo majú úplne oddelené spálne akoby sa oddelili aj mentálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #osamelosť #poďakovanie #odcudzenie #partnerská komunikácia #životné sny #ciele

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...