Máte zdravý vzťah? Otestujte sa!

Sú rôzne spôsoby, ako si otestovať partnerstvo. Od potupných výziev, kde jeden druhého pokúšate, až po celkom nevinné prehodnotenie toho, či má váš vzťah vlastnosti, ktoré vydržia krízy, šarvátky aj dlhé roky spolužitia.

22.08.2019 14:30
manželstvo, vzťah, láska Foto:
Na dlhodobom vzťahu treba usilovne pracovať.
debata

Tie správne otázky

Kouč Roland Legge si stanovil vo svojej praxi cieľ vypracovať systém otázok, ktorý môže dvojiciam pomôcť odhaliť, či je ich vzťah zdravý a dokáže prežiť nielen pár mesiacov, ale podstatne viac. Otestoval zdravé vzťahy a vytipoval veci, ktoré tieto vzťahy mali a ktoré chýbali tým, ktoré sa rozpadli.

Sebapoznanie

Ak chcete spoznávať toho druhého, je dôležité poznať samého seba. Máte v sebe jasno? Vo svojich citoch, hodnotách, smerovaní a postojoch? Ak nemáte jasno sami v sebe, ťažko si ujasníte spoločnú cestu.

Láskavosť

Netreba si ju mýliť s vášňou, náruživosťou, ani sexuálnou príťažlivosťou. Láskavosť je objatie len tak pre potešenie. Je to snaha potešiť toho druhého, vytvoriť mu úsmev na tvári, jednoducho byť pre svoju polovičku zdrojom radosti a šťastia. A to musí platiť spontánne a obojstranne.

Dobrá komunikácia

Máte sa o čom baviť a aj problémy a spory si viete adekvátne vydiskutovať? Tak presne toto je to, čo je veľmi dôležité. Pretože ak viazne komunikácia, začne po čase viaznuť všetko. Ak si neviete veci vysvetliť a rozdiskutovať, nie je to pre vzťah zdravé.

Empatia

Pozrieť sa veci očami druhého je vhodná vlastnosť pre život a priam nutná pre vzťah. Nie je nutné, aby ste vždy videli veci očami ako partner, ale je dôležité ho pochopiť a aj prijať jeho odlišný názor. Potom sa omnoho ľahšie hľadajú spoločné východiská.

Zvedavosť

Musí byť súčasťou zdravého vzťahu. Prirodzená zvedavosť objavovať nové. A to nielen v živote, ale aj v posteli, v zábave, hrách, v jedle a hlavne spoločne. Zvedavosť je motorom a iskrou, ktoré vzťahy udrží akčné. Inak sa udusia v nude.

Dôvera

Bez nej to nejde. Ak sa dokonca raz zo vzťahu vytratí, Roland Legge tvrdí, že sa už nevráti. Dôverujete si navzájom, alebo sa skôr udržiavate v strehu podozrievaním? Prvá voľba je správna, druhé vedie k problémom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #komunikácia #zvedavosť #empatia #dlhodobý vzťah #láskavosť #dôverovať si #sebapoznanie

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...