Ako si v presexualizovanej dobe užiť intímnejší sex?

Sex a erotika už nie sú žiadne tabu. Stávajú sa súčasťou reklám, kníh, filmov, intimita sa stáva verejnou. Psychologička Gina Ogden upozorňuje, že to pre intímny partnerský život môže mať neblahé dôsledky.

20.06.2019 15:33
sex, vzťah, intimity, šťastie Foto:
Samotné milovanie nemožno obmedziť na fyzickú aktivitu.
debata

Sex sa podľa Giny Ogden materializoval a vo svojej knihe Ženy, ktoré majú rady sex upozorňuje, že tým sa z tejto vrcholne intímnej aktivity medzi partnermi vytráca osobité čaro. Sex sa stáva viac mechanickým a zameraným na orgazmus, čo však mnohým ženám nevyhovuje. Sex sa stáva prázdnym a mnoho žien sa z neho prestáva naplno tešiť. Ide to zmeniť, len treba na chvíľu zabudnúť na svet okolo. Tak ako by to mali zamilovaní partneri robiť vlastne vždy.

Stratená radosť z milovania

Samotné milovanie nemožno obmedziť na fyzickú aktivitu. Podľa Giny Ogdenovej je potrebné sa od fyzického dotyku vrátiť k dotyku duše. Neriešiť len predohru, techniky, praktiky, ale zamerať sa na vytvorenie pocitu blaha, ochrany, vzájomnej súhry a porozumenia. Pretože práve v objatí, v dotykoch, keď ste s partnerom srdce pri srdci sa začína tvoriť oxytocín, ktorý nielenže dvíha libido, ale milovanie naplní pocitom, že ho vykonávate s tým pravým, nielen s iným nahým telom.

Zabudnite na praktiky

Sexuológ Anthony Fiore potvrdzuje, že v súčasnej dobe je obrovská expanzia sexuálnych praktík. Hovorí o druhej sexuálnej revolúcii, keď sa objavujú nové techniky od tantry až po BDSM, ktoré sa začínajú vnímať ako bežné. Experimentovanie, zmeny, to všetko je len prejavom sexuálneho nenaplnenia. Anthony však dodáva, že žiadna praktika nedokáže dať milovaniu zmysel a pocit skutočnej hĺbky, ak sa nevytvára na duchovnej úrovni. Radí preto zabudnúť na všetky novinky, techniky, hračky a byť s partnerom sami sebou. Bozkávať sa, túliť, užívať si nahotu a vzájomnosť. Podľa neho kvalita sexu nie je o tom, koľko techník skúsite, ale ako sa cítite navzájom prepojení. A to môžete dosiahnuť aj pri úplne obyčajnom misionárovi.

Pocit bezpečia a vzrušenia

Ak ide o krajší a plnohodnotnejší sex, skôr ako nové sexuálne praktiky stoja za vyskúšanie nežné dotyky, neha, vzájomné rozmaznávanie a porozumenie. Vytvorenie priateľskej a intímnej atmosféry vo dvojici. Vtedy sa začnete cítiť v partnerovom náručí bezpečne, dobre a uvoľnene. Precítite lásku, milovanie bude krajšie a orgazmus sa dostaví aj bez komplikovaných tantrických, či iných novodobých pokusov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Intimita #partnerský vzťah

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...