Kto sa z rozchodu spamätáva horšie?

Slzy, smútok a depresie. Sprevádzajú väčšinu náhlych rozchodov dlhotrvajúcich vzťahov mužov a žien. Nový výskum však prichádza so zaujímavým tvrdením. Chlapi sa z krachu milostného života spamätávajú horšie, než nežnejšia polovička ľudstva.

02.06.2019 19:00
rozchod, láska, problém, vzťah Foto:
Muži sa zo straty svojej polovičky zotavujú omnoho dlhšie ako ženy.
debata

Posmievajú sa ženám, pravda je inde

Na sociálnych sieťach sa často objavujú rôzne fotokoláže, ktoré sa pokúšajú stručne opísať rozchod muža a ženy. Tieto médiá niekedy vcelku nevkusne zobrazujú ženu ako nešťastné stvorenie, ktoré po rozpade vzťahu prechádza krutými fázami od plaču až po priberanie na hmotnosti. Chlapi sú zobrazovaní opačne. Rýchlo sa otrasú, cvičia a v priebehu niekoľkých týždňov sa vďaka tvrdej drine v posilňovni dostávajú do formy. Výskumníci však v tejto súvislosti prichádzajú so zaujímavým „objavom“. Ženy podľa nich skutočne prežívajú rozchod emocionálne, dokážu však zároveň zniesť omnoho viac bolesti, ako muži. Tí sa naopak zo straty svojej polovičky zotavujú omnoho dlhšie a s následkami.

Muži hľadajú rýchlo ďalší vzťah

Nedávna štúdia publikovaná v Evolutionary Behavioral Sciences prichádza so zaujímavými zisteniami. Zúčastnilo sa na nej takmer šesťtisíc ľudí z 96 krajín sveta. Vyplynulo z nej, že muži skutočne trpia stratou milovanej osoby. Odborníci zároveň vysvetľujú, že z rozpadu vzťahu sa dostávajú dlhšiu dobu, než samotné ženy. Muži podľa nich potrebujú čas, aby sa dokázali zmieriť s odchodom partnerky. Prežívajú smútok, samotu a môžu sa pasovať aj so zníženým sebavedomím. Zaujímavé sa javí aj tvrdenie, že v dôsledku rozpadu vzťahu sa snažia súťažiť s ostatnými mužmi, aby čím skôr nahradili stratenú lásku.

Rozchod posilní viac ženy, ako pánov

Čím si teda ženy skutočne prechádzajú po tom, ako krachne ich vzťah? Pohľad na tento problém ovplyvňuje predovšetkým to, či iniciovali rozchod, alebo nie. Vo väčšine prípadov však možno nájsť spoločné sprievodné javy tohto stresujúceho životného obdobia. Nakoľko dámy investujú do spoločného života viac času, môžu pociťovať stratu partnera spočiatku intenzívnejšie, než je to v prípade mužov. Neobchádzajú ich ani pocity hnevu, napätia a zlosti. Okrem emocionálnej bolesti však trpia aj fyzickou bolesťou. Hoci po rozchode často plačú, s bolesťou sa dokážu vyrovnať relatívne rýchlo. Muži naopak nemusia pociťovať veľké sklamanie ihneď po rozchode. Prichádza však neskôr a vo väčšej intenzite. Z výskumu teda jednoznačne vyplýva, že žena zabudne na „bývalého“ skôr, než muž na svoju „ex“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rozchod #rozvod #emócie #stres #nový vzťah #plač

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...