Ako často je zdravé mať sex po 5, 10, 15, 20 rokoch vzťahu?

Hoci je kvalita aj intenzita sexu vo vzťahu individuálnou záležitosťou, k spolužitiu dvoch ľudí rozhodne patrí. Koľko je ho však dostatok a koľko naozaj málo vzhľadom na obdobie vzťahu, v ktorom sa nachádzate?

30.04.2019 07:00
láska, milovanie, sex, partneri, milenci Foto:
Vo vzťahu musí byť sexualita prítomná v každom životnom období.
debata (3)

Normy sú len normy

Normy a štatistiky nie sú zákon. Nie je prikázané, koľkokrát do dňa je vhodné sa milovať v prvý mesiac a po dvadsiatich rokoch. Isté je len to, že vo vzťahu musí byť sexualita prítomná v každom životnom období. No a ako pomôcka môžu byť isté štandardy, ktoré robia sexuálne šťastných bežných ľudí.

Po piatich rokoch

Je to obdobie, kedy sa začnú lámať veci. Mnoho dvojíc sa snaží o potomstvo a tak žijú sexuálne nad rámec. Potom prídu deti a krivka prudko padá. Ak sa však spýtate čerstvých oteckov a mamičiek po piatich rokoch, tešia sa na chvíľu, keď ich dieťa opustí spálňu a ony sa vrátia k sexuálnemu životu s intenzitou aspoň raz za týždeň.

Po desiatich rokoch

Veľa záleží aj od toho, v akom veku ste si spolu začali. No po desiatich rokoch sú už obvykle aj deti dostatočne veľké na to, aby ste sa mohli večer venovať nielen čítaniu rozprávok, ale napríklad Kamasutre. Je to zlatý vek vzťahu a prichádza sexuálna renesancia. Tešíte sa, že večery sú opäť vaše a priemer sa pohybuje aj na úrovni 4 – 8 milovaní v mesiaci.

Po pätnástich rokoch

Ak sa budete svojmu vzťahu pravidelne venovať, nie je nevyhnutné, aby sexuálny apetít klesol. Každý týždeň a v niektorých týždňoch aj dvakrát, je štandardom aj vtedy, ak už máte obaja po štyridsiatke. Prečo nie? Práve v tomto veku sa často zvyknú dvojice stretnúť so sexuálnym nepochopením. Libida je stále dosť, ale vzťah prahne po inováciách. Skúste nabudiť sexuálny život vzhľadom k vášmu naturelu. Niekto skúsi tantra masáže, iný erotické masáže v dvojici, a sú dvojice, ktoré si spravia otvorený vzťah, alebo experimentujú len sami s novými praktikami.

Po dvadsiatich rokoch

Vôbec sa nečudujte, ak sexuálna intenzita klesne aj na pár milovaní v mesiaci. Avšak pri takto dlhom vzťahu sa ohnivá intimita začína preklápať. Už pre vás nie je najdôležitejší len výkon, ale pocit lásky, nehy, spoločných chvíľ. Milovanie už nemusí byť tak intenzívne. Nič si z toho nerobte, ak náhodou klesá chuť na priamy sex, nikdy neklesne chuť na túlenie, láskanie. Hoci už plameň vášne nebude taký prudký, práve intímne chvíle vo dvojici váš intímny život udržia dostatočne svieži, aby ste nemysleli na výmenu vo vzťahu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #intimity #libido #milovanie #dlhodobý vzťah

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...