Môže manželstvo prežiť prvotné vášnivé vzplanutie?

Silná túžba, snaha vlastniť toho druhého... Také sú príznaky toho, že sa vás zmocnila vášeň zamilovanosti. Prežije to ale vaša láska a vy sami? pýta sa francúzsky denník Le Figaro.

03.02.2019 16:49
láska, vzťah, starší partner Foto:
Ilustračné foto.
debata
Tristan a Izolda, Rómeo a Júlia… Títo romantickí hrdinovia podľahli vášnivému vzplanutiu a zaplatili za to vysokú cenu. Je však pár, ktorý sa vášnivo miluje, odsúdený k nezdaru?

Vášeň zahŕňa všetky príznaky závislosti na drogách. Prvou charakteristikou tohto typu vzťahu je veľmi silná sexuálna príťažlivosť, ktorá sa prejavuje medzi dvoma osobami. Je to tiež pár, ktorý stále potrebuje byť nielen vo fyzickom kontakte, ale aj v kontakte prostredníctvom moderných komunikačných prostriedkov. Vzťah býva dramatický, s emotívnymi výšinami aj pádmi a napätými situáciami. Skrátka ide o osoby, ktoré nemôžu jedna bez druhej žiť.

Niektorí ľudia inklinujú k vášni viac ako iní. Viac než iných ich priťahuje sexualita, pretože vášeň je veľmi silno spojená so sexom. Vášeň je možné prežívať v každom veku, pokiaľ je človek emotívne „čerstvý“. Ako však starneme, stáva sa vášeň menej prežívanou, pretože už vieme, čo robíme. V šesťdesiatke o vzťahu viac uvažujeme, zatiaľčo v dvadsiatich je vášeň prudšia a ničivejšia.

Vášeň sa však líši od lásky. Vášeň môžeme pociťovať, bez toho, aby sme sa milovali. Skutočná láska spočíva v tom, že tomu druhému želáme len to najlepšie, zatiaľčo vášeň znamená často utrpenie. Trpieť všek nemusíme, ak si uvedomíme, odkiaľ vášeň pochádza. Veľmi často je vášeň spôsobená reaktiváciou niektorých starých rán alebo vecí, ktoré treba zavŕšiť. Akonáhle to pochopíme, môžeme vášnivé vzplanutie prežívať bez utrpenia. Vyžaduje to však schopnosť ovládať emócie, ktoré pri vášni môžu chýbať.

Riziko, že budeme trpieť tu stále je, zvýšť ak máme podozrenie, že partner túži po niekom inom. To vedie k utrpeniu, ale tie to posilňuje intentizu vášne.

Ako môžeme spoznať, že vášeň, ktorú prežívame, je deštruktívna? Vášnivý vzťah je deštruktívny, ak preň obetujeme celý svoj život. Existujú neklamné zámky takého stavu: zhoršuje sa zdravie, priatelia sú zanedbávaní, na osobné záujmy sa zabúda, upadáme do kritickej finančnej situácie a zasiahnuté je aj naše zamestnanie, preože sa mu už tak nevenujeme. Dobré je, aby okolie takého človeka na tento stav upozornilo, pretože osoba, ktorú spaľuje vášeň, nevníma okolie.

Vášnivé vzplanutie však nemusí byť pre maželstvo také zlé, pretože so sebou nesie silné emócie a hlboký záujem o partnera. Všetko, čo vzbudzuje naše emócie, nám umožňuje rásť: vášeň nám môže pomáhať chápať mnohé veci týkajúce sa nás samotných. Pár, ktorý sa vytvára z vášnivého vzplanutia, môže byť vynikajúcim životným vzťahom, ak sú manželia schopní svoju vášeň ovládať a nachádzať pokojné chvíle vzdialené od obvyklého búrenia citov.

Láska prechádza vývojovými štádiami. Počiatky sú minimoriadne intenzívne, ale nakoniec sa vzťah upokojí, zvlášť tma, kde trvalý. Najintenzívnejšia fáza je pominuteľná: trvá niekoľko mesiacov, u niekoho niekoľko rokov. Potom nastáva asi trojročné obdobie, kedy pár prechádza skúškou, pretože najintenzívnejšia vášeň sa už upokojila.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #manželstvo #vášeň #vzťahy #zamilovanosť

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...