Pýtate sa, či má váš vzťah nádej na prežitie? Tu je pomôcka

Aby ste zistili, či sa k sebe s partnerom hodíte, skúste si odpovedať na týchto sedem otázok, píše francúzsky týždenník L'Express.

08.01.2019 09:00
svadba Foto:
Už sa vidítev bielom?
debata

Zdieľate spolu dostatočné množstvo vecí?

Existuje príslovie, že protiklady sa priťahujú, ale napriek tomu sa zdá byť žiaduce mať niekoľko spoločných záujmov. Diskusia a plodná a stimulujúca výmena názorov umožňuje vzťah kultivovať. Prežívať chvíle radosti nad svojimi záujmami je takisto obohacujúce. „Keď sa objavia prvé známky rutiny a keď nemáte žiadny spoločný záujem, nemáte nič, čo by mohlo vzťah upevňovať, spolužitie sa veľmi rýchlo stáva problematickým,“ uvádza psychologička Caroline Francová-Desagesová.

Prijímate toho druhého takého, aký je?

Na začiatku vzťahu sa každý chce ukázať z tej lepšej stránky. Časom ale vyjde najavo pravá povaha a prejavia sa aj obratne skrývané nedostatky. „Ak vám má byť s niekým dobre, musíte ho milovať v jeho celistvosti. Samozrejme, sú tu drobnosti či zlozvyky, ale snažiť sa vtesnať partnera do akéhosi vzoru, ktorý mu nesedí, je iluzórne a márne,“ upozorňuje poradkyňa pre manželské vzťahy Lady Montmartre.

Smejete sa spolu dostatočne?

Samozrejme, nemusíte prepuknúť v smiech pri každom partnerovom neobratnom žarte. Dôležité je však udržiavať skutočnú spolupatričnosť. Umenie oddramatizovať veci a mať nadhľad nad každodennými starosťami svedčí o dobrom zdraví vzťahu. „Smiech vytvára intímnosť a vďaka nemu sa uvoľníme,“ hovorí psychiatrička Marie-Claude Gavardová.

Dokážete rešpektovať bez žiarlivosti slobodu toho druhého?

„Je úplne normálne, že si človek potrebuje občas oddýchnuť. Je dôležité rešpektovať slobodu každého, bez žiarlivosti a bez pocitu ohrozenia, ktoré môžu mať ničivé účinky,“ hovorí Lady Montmartre. „Keby ste trávili všetok čas spolu, nakoniec by ste si nemali čo povedať,“ upozorňuje Caroline Francová-Desagesová.

Viete urovnať konflikt?

Nemusíte partnerovi za každú nezhodu vynadať, stačí raz za čas pokojný rozhovor, aby ste si veci vyjasnili. Radšej, než by ste sa uzatvárali do mlčania alebo sa zožierali hnevom, skúste nenásilnú komunikáciu. „Ide o to, rozobrať motív konfliktu a objektívne zhodnotiť fakty a emócie, ktoré táto situácia vyvoláva. Potom je potrebné hľadať riešenie,“ uvádza psychologička Gavardová.

Dotýkate sa vzájomne dostatočne?

Hoci vzťah sa začal pred viac rokmi, je úzko spojený s naším vzťahom k telu toho druhého. Dotýkať sa ho svedčí o našej náklonnosti či túžbe. Ukazuje to na dobré zdravie páru.

Hľadíte obaja rovnakým smerom?

Nie je nutné plánovať spoločne najbližších 40 rokov. Každý môže mať svoju víziu o budúcnosti, je však lepšie, keď na to hlavné máte rovnaký názor. Ak sa predstavy silno rozchádzajú a plány do budúcnosti sú nezlučiteľné, má milostný vzťah málo nádeje na prežitie.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #partner #konflikt

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...