Láska je vecou rozumu. Takto ju udržíte celý život

Láska to nie je len niečo nehmatateľné. Práve naopak. Je to zážitok, ktorý sa odohráva naprieč celým telom a začína sa v mozgu.

05.01.2019 11:00
láska, zrelý vzťah Foto:
Je potrebné, aby centrá zamilovanosti v mozgu boli stále stimulované.
debata (1)

Už si nemusíte voliť city a rozum

Obvykle sa hovorí, že láska je vecou srdca a niekedy treba zobrať rozum do hrsti. Pravda je však taká, že nejde oddeliť lásku od našej racionálnej zložky, teda mozgu. Doktorka Helen Fisher skúma vzťah mozgu a lásky a dostáva sa k zaujímavým výsledkom. Spoločne s neurovedkyňou Lucy Brown potvrdili, že šťastný vzťah sa nebuduje na základe srdca, ale rozumu.

Najprv nám mozog dovolí prehliadať chyby

Je to základným predpokladom k tomu, aby ste si vôbec našli toho pravého. Mozog sa stane jednoducho menej kritický. Prejavuje sa to klasickým syndrómom ružových okuliarov, kedy nevidíme chyby. Ak ich aj vidíme, tak im prakticky neprisudzujeme veľkú váhu. No a podľa Helen je práve toto devíza, ktorú si treba osvojiť aj v ďalších fázach vzťahu. Pretože niekedy si treba prepáčiť, prehliadnuť, nebyť punktičkár.

Hlavné základy dlhodobého vzťahu

Helen zisťovala, kedy sú ľudia vo vzťahu najšťastnejší a bolo to pochopiteľne hneď po zamilovaní. Preto sa spolu s Lucy sústredili na mozgové centrá, ktoré sú v tom čase aktivované. Prišli na to, že v šťastí zamilovanosti majú prsty centrá spojené s empatiou, ovládaním stresu a pozitívnymi ilúziami. Naozaj si vtedy vysnívame všetko tak dokonale, že sa presvedčíme o vlastnom šťastí. No zároveň zistili, že tieto centrá môžu ostať aktívne dlhý čas. A to najmä vtedy, ak svoju lásku partneri dlhodobo prehlbujú. Pretože práve tieto centrá boli aktívne aj u ľudí, ktorí prežili dlhé manželstvo a tvrdili, že šťastné. Takže vlastne svoj mozog prispôsobili láske.

Láska vie byť odpoveďou

Na niektoré veci vo vzťahu netreba hľadať komplikované odpovede. Niekedy môže byť odpoveďou objatie, bozk alebo pritúlenie. Prečo je to dôležité? Práve preto, aby náš mozog dostával toľko signálov, že centrá zamilovanosti budú stále stimulované. Je to trochu ako s učením sa cudzej reči. Ak prestanete jazyk používať, tak dokážete zabudnúť do pár rokov aj materinskú reč. Potvrdilo sa to skúmaním ľudí, ktorí napríklad v detstve opustili rodnú krajinu a po desiatkach rokov už nedokázali rozprávať tak obratne. A tak je to aj s jazykom lásky. Preto sa netreba čudovať, že ak tento jazyk nepestujeme, po pár desiatkach rokoch sa už ním nedohovoríme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #zamilovanosť #šťastie #city #ružové okuliare #rozum

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...