Poznajte reč tela, ktorá neprospieva vzťahu. A vyhnite sa jej...

Gestá majú často silnejší účinok ako vyslovené slová. Preto sa môže veľmi rýchlo stať, že si nesprávnou telesnou komunikáciou narušíte vzťah aj bez toho, aby ste si povedali jediné zlé slovo.

01.11.2018 10:20
muž, prst, ukazovák, ukazovanie, pozor,... Foto:
Akým gestám sa vo vzťahu radšej vyhýbať?
debata

Gestá, ktoré nerobia dobré vzťahy

Psychológ Jeremy Brown tvrdí, že mu stačí jediný pohľad na pár a vie, či je šťastný alebo to škrípe. Dvojica pritom nemusí povedať jediné slovo. Naše telá totiž komunikujú medzi sebou neustále a tak pre vzťah nie je ani tak dôležité, čo vyslovujete, ale čo nehovoríte. Tak ako objatie pohladenie a úsmev patria k zlatej trojici pekného vzťahu, tak sú aj gestá, ktoré dokážu vzťah pomaly ale isto rozložiť aj bez hádok. Zrazu len zistíte, že s tým druhým nemôžete byť ani v jednej miestnosti, pretože vám vadí aj jeho prítomnosť. Teda reč tela.

Prekríženie rúk

Môže vám byť zima a vtedy je tento postoj skutočne na mieste a nič neohrozuje. No akonáhle sa spolu s partnerom pokúsite nadviazať dialóg a prekrižujete si ruky na prsiach je viac ako isté, že k zdarnému kompromisu neprídete. Bez ohľadu na to, aké argumenty použijete. Problém je v bariére, ktorú ste si už dopredu postavili zo svojich tiel. Naznačuje to postoj, v ktorom neprijímate druhého človeka ako seberovného. A to je pre vzťah veľmi negatívny signál.

Ukazovanie prstom

Gesto, ktoré je vhodné použiť, ak partnerovi niečo ukazujete, ale rozhodne nie je vhodné na seba mieriť vystretým ukazovákom. Odborníčka na neverbálnu komunikáciu Alison Henderson tvrdí, že vytiahnutie prsta na niekoho je pokus o zisk prevahy a je agresívnym útokom. Použitie ukazováka je útok na jeho osobu. Automaticky ustupujú do úzadia argumenty a začína úrok vyvolaný neverbálnymi gestami. Pozor, ukazovanie prstom je vnímané ako forma agresie aj pri bežnej konverzácii.

Vstupovanie do osobného priestoru

Kto si je bližší ako dvaja milenci? Pri milovaní si prestupujú osobnú zónu a rovnako aj pri telesnom láskaní, ale to neznamená, že je to potrebné aj pri bežnej konverzácii. Práve naopak. Narúšanie osobnej zóny môže partner vnímať veľmi negatívne. A to dokonca až tak, že začne dobrovoľne odstupovať a vytvárať si pre sebe priestor. Aj medzi partnermi je potrebné počas bežného života dodržiavať osobnú zónu. Ak ju prekonávate, nemusí to dopadnúť dobre. Dovolené to je len v prípade vyznaní lásky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #dotyk #komunikácia #gesto #pohľad #negatívne emócie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...