Máte doma narcistu? Toto je jeho tajná reč!

Bestsellerová autorka a psychologička Shahida Arabi popisuje vo svojom blogu, ako rozpoznať narcistu a ako tento poznatok využiť.

27.08.2018 11:00
láska, vzťah, problém, nevera Foto:
Kým ste boli preňho trofej, ktorá zvyšovala jeho sebavedomie, váš úspech bol celkom v poriadku. Neskôr mu však bude na obtiaž.
debata

Narcistická porucha osobnosti sa vyznačuje predovšetkým jedným znakom: ani štipka empatie. Narcisti využívajú ostatných na presadzovanie vlastných cieľov. A často to robia na úkor tých, čo sú obzvlášť empatickí. Shahida Arabi opísala vo svojich knihách, aké je to mať narcistického partnera. V súvisiacom príspevku na blogu tiež vysvetľuje, ako rozpoznať jeho tajnú reč.

„Narcistický partner vykonáva chronickú manipuláciu na svojej obeti. Ničí ju. Výsledkom je, že obeť sa cíti bezcenne, nepokojne, v najhoršom prípade má samovražedné sklony,“ tvrdí Arabi. Táto nepretržitá manipulácia sa deje podľa vzoru: idelizácia-zníženie hodnoty-odkopnutie. Narcisti sú totiž perfektní kúzelníci a zasypávajú svoje partnerky láskou. Čoskoro však ukážu svoju pravú tvár a zničia sebavedomie svojej obete verbálnym a emočným násilím a pocitom, že nie sú dostatočne dobré. Psychické následky obete môžu byť dlhodobé a vážne. Posttraumatická stresová porucha je len jednou z nich, tvrdí autorka.

Obeť sama nespozná, čo sa deje

Veľkým problémom je, že násilie nie je rozpoznané. Niekoľko rokov však vedci skúmajú modely a techniky manipulácie narcistov a psychologických dôsledkov ich obetí. Zvonka totiž ostávajú páchatelia „skrytí“, pôsobia ako perfektní partneri a nahovárajú to aj svojej obeti. To, pravdaže, situáciu sťažuje, vymaniť sa z tohto škodlivého vzťahu je tým pádom oveľa komplikovanejšie.

Sú očarujúci

Rozpoznať reč a techniky narcistov, je kľúčom zo začarovaného kruhu, zdôrazňuje Shahida Arabi. Narcisti sú často očarujúci, radi sa zabávajú, na párty bývajú stredobodom pozornosti. Bývajú tiež krutí a presne vedia, ako svoju obeť manipulovať a prekročiť svoje hranice, varuje odborníčka.

Toto sú dôležité signály:

Sarkazmus a neverbálne signály
Sarkazmus je ich zbraňou, vľúdne komentáre, urážky a ukazovanie prstom sú na dennom poriadku, hneď, ako sa cítia ohrození alebo ste pre nich jednoducho nudná. Skľúčujúci úsmev, chladný pohľad (dokonca aj počas vyjadrovania „ľúbim ťa“).

Zosmiešňovanie
Každý, kto musí permanentne sledovať, čo povie pred svojím partnerom, jednoducho vie, že niečo nie je v poriadku. Pretože narcisti využívajú dôverné informácie, aby neskôr svoju partnerku zosmiešnili. A využijú každú príležitosť, aby zdôraznili, aká je bezcenná.

Soľ do rany
Každý človek má svoje neistoty a chyby. Narcisti presne vedia zaťať do živého. Na začiatku vzťahu si radi vypočujú dôverné detaily zo života svojej obete, tie neskôr proti nej použijú. Spočiatku, pravdaže, predstierajú, že spolucítia, ale keďže im táto vlastnosť chýba, s „chybou“ vyrukujú vždy v tej, pre obeť najnevhodnejšej situácii.

Žiarli na úspech obete
Ďalšie poznávacie znamenie je reakcia na vlastný úspech. Kým narcista je na začiatku ešte pyšný a plný elánu, neskôr bude závislý od kontroly a nebude sa mu páčiť, ak obeť dosiahnete v živote viac, ako on. Kým ste boli preňho trofej, ktorá zvyšovala jeho sebavedomie, váš úspech bol celkom v poriadku. Neskôr mu však bude na obtiaž a pokúsi sa ho obrátiť na niečo negativne. Nebezpečné na tom je, že obeť sa častokrát cíti bezcenná.

Pocit, že ho treba neustále uspokojovať
V určitom čase sú obete závislé od pochvaly narcistu. A urobia všetko preto, aby ju dostali. Čo, žiaľ, vždy znamená: urobia všetko, čo narcistov uspokojí. No spokojní aj tak nikdy nebudú, pretože ich „vysokému“ štandardu nikto nevyhovie. Okamžite vytknú obete všetko, čo nerobí podľa ich predstáv. Radi majú posledné slovo a reagujú posmešne, ak ho nedostanú. Pocit, že „nie som dosť dobrá“, sprevádza obeť denne – a mala by byť veľkým alarmným signálom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obeť #samovražda #sebavedomie #manipulácia #empatia #narcista

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...