Deväť dôvodov, prečo štrajkuje libido a ako to zlepšiť

Nemáte chuť na sex a trápi vás to? Toto sú najčastejšie dôvody, ktoré sú za to zodpovedné.

09.08.2018 09:00
sex, libido, posteľ, bielizeň, podprsenka,... Foto:
S pomocou porna môžete zistiť, čo vás skutočne vzrušuje a navrhnúť to priateľovi.
debata (3)

Je veľa vecí, ktoré môžete spraviť, aby ste zvýšili svoju sexuálnu túžbu. Úplne prvým krokom je rozpoznať, prečo vás znížené libido trápi. Často je za tým stres alebo dokonca choroba.

Hormóny

Hormóny, ktoré najviac ovplyvňujú naše libido, sú androgény a estrogény. Androgény zahŕňajú testosterón. A hoci sa často pripisuje mužom, môže ho produkovať aj ženské telo. Výsledkom môže byť agresivita, ale aj vyššia sexuálna túžba. Takže ak o sex vôbec nemáte záujem, možno len máte málo testosterónu. Existujú prírodné preparáty, ktoré stabilizujú hormonálne hladiny, musíte však rátať s nadmerným rastom vlasom a nejakými kilogramami navyše. Určite sa o tom porozprávajte so svojím lekárom. Aj estrogén má vplyv na libido. Ak je jeho hladina nízka, znižuje sa automaticky aj chuť na sex.

Antikoncepcia

Aj antikoncepčné tabletky, vnútromaternicové teliesko alebo náplasť môžu mať negatívny vplyv na libido. Znova ide o testosterón a estrogén. Tieto antikoncepčné prostriedky regulujú plodnosť so ženskými a mužskými hormónmi. A hoci majú často pozitívne vedľajšie účinky ako čistejšia pleť a žiadne kŕče pri menštruácii, znižujú libido „na nulu“. Ak máte podozrenie, že sa vás to týka, skúste zmeniť antikoncepčný prostriedok.

Trauma

Zlé zaobchádzanie alebo znásilnenie môže mať enormný vplyv na sexualitu, môžu viesť až k tomu, že už nikdy nebudete túžiť po sexe. V tomto prípade je najdôležitejšie uvedomiť si, že nie ste vinná za to, ako sa k vám niekto zachoval, čo sa vám prihodilo, a na aktívny sexuálny život máte právo, ak chcete. Profesionálna pomoc môže byť v tomto prípade veľkým prínosom.

Ochorenia

Znížené libido môže mať aj medicínske príčiny. Lekár vám môže pomôcť ich nájsť. Toto sú ochorenia, ktoré môžu ovplyvniť libido: artritída, rakovina, výkyvy nálad, roztrúsená skleróza, cukrovka, poruchy spánku alebo psychické ochorenia ako depresia, úzkosť, obsedantno-kompulzívna choroba či závislosť.

Nezdravé návyky

Nezdravé návyky zmiernia chuť na sex. Keďže na dobrý sex potrebujeme energiu, je dôležité, ako sa stravujeme. Po hranolčekoch s majonézou, limonáde a veľkom balení keksov sa už málokto má chuť „namáhať“ v posteli. Ale aj alkohol a ostatné drogy majú dramatický vplyv na libido. Fajčenie ovplyvňuje krvný obeh a tiež škodí zdravému sexuálnemu životu. Možno je odpoveďou pre váš problém s libidom zdravý životný štýl.

Stres

Hoci je sex dobrou cestou ako odbúrať stres, môže zapríčiniť aj nechuť na sex. Po pracovnom dni plnom stretnutí, rozhovorov a dlhom zozname povinností potrebujeme snáď len chvíľku pre seba. Vzťah a sexuálny život trpia… Snažte sa vytvoriť si priestor pre svojho partnera, kedy strávite spoločný čas a doprajete si jemnosti ako je masáž, spoločná joga, maznanie či sex. Ak sa to nezlepší, pomôcť vám môže aj párový terapeut.

Zlý sex doteraz

Keď ste mali doteraz len sex, ktorý vás neuspokojil, bolel alebo bol čudný, je pravdepodobné, že už po žiadnom netúžite. Žiaľ, je pravda, že niektorí muži venujú pozornosť len svojim potrebám a ženu zanedbávajú. Zo sexu musíte mať niečo aj vy! Porozprávajte sa o tom so svojím partnerom, povedzte mu o svojich túžbach.

Potrebujete viac alebo niečo iné

Možno nie je sex, ktorý ste doteraz mali, zlý, ale celkom iste trochu nudný? Niektorí ľudia chcú jednoducho viac ako zakaždým – stále tá istá pozícia, na tom istom mieste. S pomocou porna môžete zistiť, čo vás skutočne vzrušuje a navrhnúť to priateľovi.

Váš vzťah (už) nefunguje

Mnohí ľudia už nemajú motiváciu, keď do vzťahu vstúpi kríza alebo problémy. Hádky, diskusie alebo „tichá domácnosť“ sú zabijaci libida. Aj nevera zanechá na vzťahu hlboké stopy. Niektoré problémy sa dajú vyriešiť, iné si možno budú vyžadovať odbornú pomoc. Nedostatok sexu je často príznakom, že niečo nie je v poriadku. A hoci sex nemôže zachrániť vzťah, môže vás zblížiť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #hádka #nevera #libido #stres #trauma #testosterón

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...