Slová, ktoré egoistický partner nemá v slovníku. Spoznávate toho vášho?

Egoista a narcis. Všetko podriaďuje svojim predstavám, hoci sa vie tváriť ako ten, čo by sa pre vaše dobro aj rozkrájal. Odhalí ho však štýl komunikácie. Niektoré slová ľudia zameraní výhradne na seba jednoducho nevedia používať.

27.07.2018 14:00
láska, vzťah, starší partner Foto:
Slová si spájame s emóciami a preto je pre niektorých ľudí ťažké si ich osvojiť.
debata

Je to o psychológii

Egoisti a narcisti poznajú všetky slová, aj tie, ktoré nepoužívajú, ale zo zásady sa ich nevyslovia. Prečo? Psychologička Wendy L. Patrick vysvetľuje, že slová si spájame s emóciami a preto je pre niektorých ľudí ťažké si ich osvojiť. Slová, ktoré priznávajú, že človek nekonal správne, chce sa ospravedlniť, alebo jednoducho pochopil, že prestrelil. Lenže práve to je bod, v ktorom egoista zlyháva.

Ľahko ho spoznáte

Môže byť milý, príjemný, ale ak nedisponuje dostatočnou slovnou zásobou práve v citoch, ľahko odhalíte sklon k narcizmu a egoizmu. Dôvody sú prosté. Egoistický človek, ktorý by vyslovil slová vedúce k ospravedlneniu ich chápe ako sebaubližovanie, sebapoškodzovanie, podpílenie si vlastnej osobnosti, autority aj sily. To je síce scestné, ale egoistovi to nevysvetlíte.

Prepáč

Tak prosté slovko, ale ako ťažké je ho vysloviť a naozaj úprimne. Karlina Schumann v diele Psychológia ospravedlnenia hovorí, že sú tri príčiny, ktoré egoistom bránia sa ospravedlniť. O vzťah alebo človeka, ktorého ranili sa až tak nezaujímajú. City druhého pre nich nemajú takú hodnotu ako vlastné. Druhým dôvodom je pocit, že stratia autoritu a tretím, že to aj tak nepomôže.

Nepriznajú chybu

Povedať „ moja chyba“ je niečo, čo jednoducho nemôžete počuť od človeka, ktorý je zameraný výhradne na seba. Nie je totiž v jeho vnímaní sveta. On nikdy nerobí chyby, to len okolnosti nie sú správne. Prečo by teda mal obviňovať sám seba? Psychológovia sa zhodli na tom, že egoisti a narcisti trpia nedostatočným pocitom empatie a sebareflexie. Nie že by nechceli, oni jednoducho nevidia dôvod. Hoci pre všetkých okolo je priam do očí bijúci.

Polepším sa

Možno by ste aj oželeli to, že sa neospravedlní, ale keby aspoň spravil rozhodnutie, že sa polepší. Lenže to nikdy egoista nepovie. Pretože jeho obraz dokonalosti o sebe samom nemá túto potrebu. Jediné, čo by sa mohlo vylepšiť, je vždy okolie. Preto egoisti a narcisti reagujú často agresívne na okolie aj tam, kde by mali uznať vlastnú chybu. Pre nich je totiž zlá situácia vždy problémom okolia, nie ich samých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #ospravedlnenie #emócie #komunikácia #sebareflexia #empatia #egoizmus #nacisizmus

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...