Najčastejšie dôvody nevery. Obe pohlavia ich majú spoločné!

Podviedol vás, alebo ste vy jemu nasadila parohy? Nie je to pekné vizitka o vzťahu, ale ak sa to stalo, treba nájsť príčiny, aby sa také niečo neopakovalo. Či už po odpustení alebo v novom partnerstve.

24.07.2018 09:30
nevera, rozchod, pár, spálňa Foto:
Má či nemá milenku? Ako to zistiť?
debata (2)

Nevera nie je telesná potreba

Mnoho ľudí sa domnieva, že semienko nevery zasadí sexuálna túžba, keď jeden z partnerov zatúži po sexuálnych radovánkach s niekým iným. Psychologička a terapeutka Jerika C. Norona to však vidí inak. Dvojice s ktorými pracovala a podľahli nevere, nekonali pudovo. Práve naopak, sexuálne zblíženie s iným človekom bolo výsledkom hlbokého vnútorného neporozumenia vo vzťahu. Výsledkom bola snaha kompenzovať ho sexuálnou rozkošou mimo vzťahu. A to platilo pre obe pohlavia.

Dôvodom je chýbajúce intímne pochopenie

Jerika C. Norona sa vo svojej dizertačnej práci zamerala na dôvody, pre ktoré ľudia opúšťajú zabehnutý vzťah, istotu, dlhodobo budovanú lásku a vrhnú sa do náručia dobrodružstva. Z odpovedí množstva párov si všimla, že majú spoločného menovateľa a tým je nepochopenie intímnych potrieb. Pretože ak sa viete porozprávať pri stole, zaplatiť šeky, vyriešiť veci tak, aby vzťah technicky fungoval, nehovorí nič o šťastí, pochopení a láske.

„Polovička so mnou nie je tak často, ako by som potrebovala. Uprednostnila kariéru pred spoločným šťastím. Cítim sa osamelo. Nechápe moje túžby.“ To boli najčastejšie priznania previnilcov na otázku, prečo začali zahýbať.

Na vernosť existuje manuál

Nemôžete úplne vylúčiť, či sa vy alebo partner nepošmyknete. Vždy je tu totiž isté percento nevier, ktoré vniknú v opitosti, z opantania zmyslov, náhody. No tie sú obvykle krátkodobé a nikto sa nimi veľmi nechváli. Ak však chcete zamedziť vzniku dvojitého života, Jerika C. Norona radí aplikovať tri dôležité zásady:

  1. Identifikujte svoje potreby a nielen to. Je potrebné o nich partnerovi povedať. Rovnako je dôležité, aby to isté urobil aj partner a priznal sa. Pretože ak nepoznáte, čo vás navzájom robí šťastných, ako by ste sa šťastnými mohli stať?
  2. Nájdite cesty k splneniu. Nie všetky túžby si môžete navzájom splniť do dokonalosti. No niekedy sa stačí o nich porozprávať, zvážiť možnosti a prejaviť ústretovosť.
  3. Rozprávajte sa. Na nedostatok rozprávania, pochopenia a času stroskotalo mnoho vzťahov. Pretože ak si niekto začne s druhým, je to jasný signál, že mu chýba niekto na spoločné chvíle. Aj tie intímne. Preto je dôležité, aby ste si také chvíle našli v dostatočnej miere a spoločne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #problém #nevera #osamelosť #nedostatok času #spoločné šťastie

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...