Veci, v ktorých ste sa pri láske a vzťahoch mýlili

Každý kto spozná lásku, automaticky nadobudne pocit, že vie, ako si budovať vzťah. Obrovské percento rozchodov a päťdesiatpercentná rozvodovosť hovoria, že obvykle len tápame v tme.

21.03.2018 17:00
láska, zrelý vzťah Foto:
Láska môže byť medzi dvojicou od prvej pusy až do konca života.
debata

Veľa pozornosti nikdy neublíži

O pozornosti sa hovorí neustále v súvislosti s tým, ako podporuje vzťah. Malé prekvapenia, príjemné nežnosti, záujem jeden o druhého, no podľa Matthew Johnsona profesora psychológie na univerzite v Binghamtone nič netreba preháňať. Na množstve výskumov, ktoré realizoval si všimol, že najšťastnejší sú vo vzťahu partneri, ktorí cítia podvedomú podporu. To znamená istotu, dôveru, príjemnú klímu. Naopak tí, ktorí boli neustále atakovaní pozornosťou sa cítili šťastní menej. Dôvodom je potreba revanšovania a strata súkromia. Je pekné robiť druhému radosť, ale nie je úplne vhodné, vnucovať sa mu za každých okolností.

Sex nie je len barometrom libida

V partnerstve sex netvorí len pudovú časť vzťahu. Je to akýmsi barometer spokojnosti. Lindsey Hicksová z univerzity na Floride dokonca hovorí, že aj keď ste unavení, vyčerpaní, alebo zle naladení, tak práve túžba byť pri inom človeku aj telesne hovorí o kvalite vzťahu. Ak ste s niekým v stave, že je medzi vami problém, odmietate telesnú blízkosť, niečo je vo vzťahu choré. Práve nie celkom pozitívny vzťah k telesným radostiam sa prejavuje ako prvý signál, že vzťah sa začína narúšať.

Hádky z lásky pôsobia na zdravie

Hádka je sama o sebe niečo veľmi nepríjemné, ale niekedy ju treba v záujme lásky aj zdravia absolvovať. Vždy lepšie, ako dusiť neustále nevyriešené veci. To môže spôsobovať dôsledky na srdce aj ďalšie civilizačné ochorenia. Robert Levenson z Berkeley robil niekoľkoročný výskum na 156-pároch. Ľudia, ktorí si svoje problémy nevyriešili mali často srdcovocievne problémy. A ako zistiť, či máte veci vyriešené alebo nie? Levenson hovorí, že je to jednoduché. Ak máte pocit, že sa v pravidelných cykloch objavujú rovnaké problémy a prichádzajú hádky a rozhovory, ktoré akoby ste presne viedli pred dvoma, či piatimi rokmi, tak váš vzťah vám ohrozuje zdravie.

Láska netrvá večne

Ale to je veľký omyl. A zároveň predpoklad, že to tak u vás bude. Ak totiž niečomu už na začiatku dáte zámer, tak je viac ako pravdepodobné, že to tak dopadne. Láska sa určite bude meniť, ale rozhodne môže byť medzi dvojicou od prvej pusy až do konca života. Ak sa o ňu budete pravidelne starať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rozchod #hádka #rozvod #partnerstvo #telesná blízkosť

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...