Byť inteligentná je sexy! Nové vzťahy pýtajú najprv rozum, potom krásu

Poslednou tendenciou v otázke výberu partnerov je uprednostňovanie inteligencie a vzdelanosti.

02.02.2018 09:00
žena, práca, Foto:
Inteligencia sa stáva novou kategóriou v rámci zoznamovania.
debata

Z jednej austrálskej štúdie vyplýva, že pre každého desiateho chlapca je inteligencia súčasťou sexepílu. Dokonca na internete vznikla nová zoznamka pre tých, ktorí hľadajú skôr vysoké IQ než krásu, píše taliansky denník La Repubblica.

Niekomu sa páči inteligencia. Niektorí ľudia sú namiesto toho, aby považovali za sexy modré oči či svetlé vlasy, fascinovaní inteligenciou. Ukázala to štúdia Západoaustrálskej univerzity zverejnená v časopise Intelligence. Každý desiaty mladík usudzuje, že inteligencia je sexy. Pre tých, ktorí považujú zo sexuálneho hľadiska viac žiaducu inteligentnú osobu než krásnu, sa zrodil dokonca nový termín: sapiosexuál. Tento termín, ktorý vznikol z latinského sapiens (múdry), sa začína šíriť medzi tými, ktorí na internete hľadajú bratskú dušu.

Podľa výskumu je inteligencia druhou najžiadanejšou nefyzickou charakteristikou osobnosti, za príjemným vystupovaním a porozumením. Je to skrátka nová sexuálna kategória, ktorá u sapiosexuálov znamená, že dávajú prednosť vzťahu utužovanému skôr mozgom než fyzickým zjavom.

„Inteligencia ako schopnosť uvažovania a myslenia v skutočnosti vždy hrala významnú úlohu v sexuálnej príťažlivosti, ktorá sa dnes ešte viac zvyšuje, pretože sa zmenili aj spôsoby zoznamovania,“ vysvetľuje psychologička a sexuologička Roberta Rossiová z Ústavu klinickej sexuológie v Ríme.

Mnohí ľudia používajú na zoznamovanie sociálne siete a na týchto virtuálnych miestach je ťažké fyzicky upútať, pretože tam sú len fotografie, ktoré sú upravované alebo sú dokonca roky staré. „Práve preto sa na sociálnych sieťach určených na zoznamovanie ľudia rozhodujú, či sa im druhý páči, na základe konverzácií a zverovania. Sexuálna príťažlivosť hrá svoju rolu až vo chvíli, keď sa ľudia osobne stretnú,“ hovorí Rossiová.

Práve v čase vzťahov vzniknutých na zoznamovacích stránkach vystupuje intelekt do popredia a fyzický zjav prichádza na rad až neskôr. Zrodili sa dokonca služby, ako je aplikácia Sapi (Intelligent Dating), ktorá umožňuje sapiosexuálům vzájomne sa stretávať.

Ako vysvetlíme tento nový trend v spoločnosti, ktorá je tak silne orientovaná na zjav a fyzickú krásu? „Obe veci sa nevylučujú, pokiaľ však nejde o osoby, ktoré majú záujem len o jednu noc. Kto hľadá trvalý vzťah, chce partnera s mysliacim mozgom aj preto, že sa fyzický zjav časom zmení a krása pominie, zatiaľ čo inteligencia je to, čo umožňuje druhému veriť a mať istotu,“ uvádza psychologička.

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #výber #zoznamovanie #inteligencia #rozum

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...