Dámy, poraďte svojmu miláčikovi, ako nestratiť svaly

Aj váš priateľ trávi dlhé hodiny v posilňovni a svaly akosi nerastú? Možno je problém v alkohole, ktorý si dopraje po cvičení.

25.11.2017 17:00
fitnes, činky Foto:
Ak vášmu partnerovi svaly nerastú, pravdepodobne za to môže alkohol.
debata

Čím viac drinkov, tým menej svalov

Už aj niekoľko pohárikov alkoholu dokáže zruinovať túžbu po svalnatej postave. Alkohol je zvlášť nebezpečný u jeho mužských konzumentov, nakoľko jeho pravidelné pitie potláča produkciu testosterónu v priemere až o 30 %. U pánov tiež povzbudzuje tvorbu ženských pohlavných hormónov, najmä estrogénu. V tomto prípade platí, že čím viac etanolu, tým väčšia je pravdepodobnosť, že svaly nebudú rásť. Podľa portálu anbolicmen.com alkohol stimuluje v mozgu produkciu beta-endorfínov, ktoré sa síce postarajú o chvíľkové zlepšenie nálady, ale v konečnom dôsledku blokujú syntézu testosterónu.

Bráni rastovému hormónu

Rovnako ako testosterón aj rastový hormón prispieva k svalovým prírastkom. Najviac sa ho vylučuje počas hlbokého spánku a skoro ráno pred zobudením. Viaceré výskumy však potvrdili, že požívanie alkoholu bráni uvoľňovaniu rastového hormónu počas spánku. Podľa amerického Národného inštitútu pre alkoholové závislosti a alkoholizmus hormóny konrolujú štyri hlavné oblasti telesných funkcií, a to metabolizmus, reprodukciu, udržiavanie vnútorného prostredia a rast. “Alkohol môže poškodiť funkcie žliaz, ktoré uvoľňujú hormóny, čo spôsobuje vážne zdravotné následky,” upozorňuje americký inštitút.

Tréning, jedlo a žiadna “pijatika”

Svalové vlákna začínajú rásť najmä vďaka procesu, ktorý sa nazýva proteosyntéza. Jednoducho povedané, z bielkovín ktoré sú prijímané z potravy sa stávajú svalové proteíny. K syntéze uvedených látok dochádza iba vtedy, ak ich konzumujeme pravidelne a v dostatočnom množstve. Tento proces však do veľkej miery narúša práve holdovanie alkoholu. Namiesto anabolických procesov (rast svalov) sa začínajú katabolické procesy (rozpad svalov). Do značnej miery tomu prispieva aj vylučovanie tzv. stresového hormónu kortizolu, ktoré má na svedomí práve popíjanie alkoholu.

Pozor na prázdne kalórie

Ak si doprajeme pohárik či dva, treba mať na pamäti, že telo prioritne spaľuje energiu získanú z alkoholu. V prípade, ak je zníženie telesnej hmotnosti jeden z hlavných cieľov vášho partnera, je dôležité odporučiť mu vyhýbať sa alkoholu počas niekoľkých mesiacov. Alkohol je tiež známy tým, že má tzv. prázdne kalórie, to sú tie, ktoré nemajú pre telo žiadnu nutričnú hodnotu. Napríklad, ak si doprajeme 30 ml alkoholického nápoja, príjmeme približne sto zbytočných kalórií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #alkohol #fitnes #svalová hmota #prázdne kalórie

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...