Keď vzťah poznačí nevera, nádej na prežitie máte iba ak...

Nevera je asi to najhoršie, čo sa môže láske stať. Zrazu zistíte, že ten komu ste dôverovali, vás klamal. Aj takto poškodený vzťah má nádej na reparát, no potrebujete štyri kľúčové vlastnosti. Inak to nemá ani význam skúšať.

30.09.2017 17:00
láska, vzťah, problém, nevera Foto:
Dôležité je obnoviť stratenú dôveru.
debata

Zabudnete na úlohu obete

Áno, stala sa krivda, citová lúpež, partner vás doslova zadupal pod zem. Ale Joe Kort, psychológ, vzťahový poradca a autor množstva kníh hovorí: „Pozícia obete nikomu nepomôže.“ Vychádza z praxe, ktorá prezrádza, že ak sa ukrivdený stane porazeným, nie je možné, aby sa vzťah urovnal. Je potrebné byť otvorený a buď sa rozísť, alebo zabudnúť a spraviť opatrenia proti recidíve.

Nulová tolerancia na tajomstvá

Joe Kort hovorí, že nie každý podvodník na takúto hru pristúpi. No zároveň tvrdí, že to je jediná možnosť, ako obnoviť skrachovanú dôveru vo vzťahu. Pričom to nejde zo dňa na deň. Nulová tolerancia k tajomstvám znamená žiadne heslá, žiadne blokovanie mobilu, či počítača, všetko prístupné a transparentné. Pravdou je, že kto chce, si cestu k podvodu nájde, ale eliminácia najčastejších kanálov nevery môže pomôcť obnoviť dôveru. Najmä ak dotyčný odprisahá, že to už neurobí.

Rozhovor bez tajomstiev

Bude to bolestivé, nepríjemné a otvorené. A musí to také byť. Nevera totiž nie je vecou nehody. Je to úmyselné konanie proti tomu, čo ste si s niekým sľúbili. Preto je nutné hovoriť o príčinách. Otvorene a úprimne. Z oboch strán prídu výčitky a netreba hneď tasiť šable, ale občas aj uznať chyby. Ak ste obaja ochotní zmeniť kurz vzťahu tak, aby niekto nemusel hľadať svoje túžby a potreby inde, je tu nádej na pokračovanie. Pretože obvykle platí, že svoje tajné túžby človek môže len naplniť, alebo potláčať. No a to potláčanie nie každý vydrží celý život.

Pochopiť sa

Akceptovať, čo sa stalo. Možno sa pozrieť aj na príčiny, pochopiť ich, rozobrať a ohodnotiť podvádzajúceho ako človeka. Ak ho považujete za niekoho, kto stojí za to, aby vám tvoril spoločnosť, tak to skúsiť môžete. V prípade, že sa vám človek stal neprijateľný aj svojimi vlastnosťami, zjavom, či až vôňou, na vzťah je lepšie zabudnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #rozvod #nevera #podvádzanie #dôverovať si

+ Zbytočne stresujete, musíte sa naučiť zvládať aj ťažšie situácie v kľude.
Pracujte na sebe a dotiahnete to ďalej...

+ Pravidelné cvičenie zlepší nielen vašu kondíciu, ale aj náladu.
Občas by ste potrebovali vypnúť a oddýchnuť si a...