5 dôvodov, prečo je spoločné spávanie zdravšie ako oddelené postele!

Mnoho dvojíc v dlhodobom vzťahu namiesto jednej spálne volí lôžka oddelené. Môže za to rozdielny biorytmus, chrápanie, pohodlie...

19.07.2017 09:30
pár - posteľ - milovanie - predstieranie orgazmu Foto:
Spoločné lôžko v domácnosti má pre oboch partnerov zdravotné benefity.
debata

Lenže spávanie s partnerom v jednej posteli predlžuje život a prináša mnoho výhod, aj keď občas dostanete šťuchanec do rebier.

Psychika aj srdce

Je mnoho dôvodov, pre ktoré rozdeliť spálňu, ale Wendy Troxel, asistentka na katedre psychológie univerzity v Pittsburghu vie minimálne o dvoch, pre ktoré sa oplatí zostať. Dvojice spiace v jednej posteli mali menší výskyt infarktov a ochorení srdca, pričom trpeli v menšej miere na depresie ako osoby, ktoré si manželskú posteľ rozdelili.

Rýchlejšie zaspíte

Wendy Troxel zistila, že hlavne v dlhodobom vzťahu ženy zaspávajú v posteli s partnerom omnoho rýchlejšie, ako keď ležia samé. Rovnako aj muži vnímajú prítomnosť partnerky ako upokojujúcu. Vytvára sa tak vzájomná symbióza. Muž pociťuje upokojenie a žena sa cíti omnoho bezpečnejšie. Spánok je následne kvalitnejší, aj keď sa môže stať, že sa kvôli partnerovi občas preruší, pretože vás nechtiac zobudí.

Šťastnejší deň

Noc je obdobím, keď telo relaxuje, zotavuje sa a zbiera energiu do ďalšieho dňa. Kvalita spánku výrazne ovplyvňuje to, aký budeme mať ďalší deň a verte, že po spánku s partnerom bude lepší. Dôvodom je vylučovanie oxytocínu. Aj v spánku vieme preciťovať blízkosť milovanej osoby. Oxytocín je hormón šťastia a prírodný opiát, ktorý sa vylučuje pri túlení a ak s niekým zaspávate telo pri tele, tak sa tento hormón vylučuje aj v spánku a vy máte zaručene lepšie ráno aj celý deň.

Láskyplnejší vzťah

Medziľudské ani partnerské vzťahy sa nezlepšujú na diaľku. Vidieť ráno úsmev vašej polovičky, pritúliť sa, pohladiť a poláskať, to všetko buduje pocit spolupatričnosti a lásky. Nehovoriac o tom, že napríklad rozhovorom v posteli môžete vyriešiť mnoho problémov, alebo si naplánovať výlety, nájsť si čas na zdieľanie zážitkov a to vzťahu len prospeje.

Lepší sexuálny život

Všetky vyššie uvedené benefity sa premietajú aj to lepšieho sexuálneho života. Nie je vylúčené, že víkendové zaspávanie a prebúdzanie sa môže premeniť aj na nežnú a milú predohru. No a to sa samozrejme ak spíte v rozdielnych miestnostiach realizuje len veľmi zložito.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychologička #spánok #posteľ #spoločne

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....