Päť príkladov, kedy má párová terapia zmysel

Poznáte túto starú múdrosť? "Keď musíte na vzťahu tvrdo pracovať, potom to s najväčšou pravdepodobnosťou nie je správny vzťah"?

23.03.2017 09:30
hádka, kancelária Foto:
Končí každá vaša debata hádkou?
debata

V súčasnosti už neplatí. Pre väčšinu ľudí sú vzťahy skutočne šialene komplikované, stresujúce a vyčerpávajúce.

Pre mnohých priznanie neúspechu

Samozrejme, že dáva zmysel, pýtať sa na vzťah, keď existuje nespočetné množstvo zdanlivo neriešiteľných problémov. Ak je tam ešte láska, možno nájsť cestu von skôr. Žiaľ, párová terapia má napriek tomu vždy ešte príchuť hanby, pretože pár zlyhal. K tomu má v názve „terapia“, čo znie ako choroba. Avšak, keď sa cítime chorý, ideme k lekárovi. Na masáž, keď cítime napätie v chrbte. Vyhľadáme kouča, keď plánujeme ďalší kariérny postup. Ale keď sa náš vzťah ocitne v troskách, hanbíme sa vyhľadať odbornú pomoc. Tu je päť príkladov, kedy má párová terapia zmysel:

Neustále hádky

Ak máte len zriedka konverzáciu, ktorá neskončí hádkou, je čas vyhľadať odbornú pomoc. Vo vzťahoch dochádza k hádkam, je to normálne a obvykle na tom nie je nič zlé. Len páry nevedia, ako úspešne argumentovať. Neznamená to, že jeden musí zvíťaziť. Úspešný konflikt vedie k riešeniu. Väčšina párov na seba útočí a jeden druhého obviňuje. Vďaka párovej terapii sa možno naučiť, ako lepšie viesť diskusiu, efektívnejšie komunikovať a vyhýbať sa škodlivému správaniu.

Nespracované údery z minulosti

Všetci nosíme na pleciach batoh plný skúseností, ktoré nás v našom živote postretli. Spôsob, akým reagovali naši rodičia, keď sme ich ako deti hnevali, šikana v škole, nevera v predchádzajúcom vzťahu – všetko toto nás formuje. A väčšinu z toho sme doteraz úplne nespracovali. Cúvne partner, keď ho kritizujete? Nerozpráva sa s vami, je zatlačený do kúta – čo vás ešte viac vytáča? Aj v takomto prípade pomáha párová terapia – vymaniť sa z negatívnych slučiek.

Zásadné zmeny v živote

Párová terapia nie je len pre páry, ktoré sa ocitli vo vojne. Môže pomôcť aj v prípade, že sa v našom živote zmenilo niečo zásadné. Budeme potrebovať niekoho, kto sa za nás pozrie na možnosti. Môže to byť aj odchod detí z domu alebo odrazu vzťah na diaľku.

Sex už nie je ako kedysi

Deti, práca, pretrvávajúci stres, nedostatok príťažlivosti. Existuje veľa dôvodov, prečo páry prestanú spolu spať. Párová terapia v takýchto prípadoch pomôže pozrieť sa na to zvrchu a nájsť pravú príčinu v sexuálnej oblasti – a podporí, aby iskra znova vznikla.

Rozdielny vzťah k peniazom

Je to smutné, ale býva to najčastejšou príčinou rozvodov: Diskusie o peniazoch a financiách. Kto platí koľko, kam sa kotúľajú spoločne nasporené peniaze, kto nevie šetriť, strach, že má rodina málo peňazí. To všetko obrúsi lásku. Ale tá má väčšiu hodnotu ako pár eur. A preto sa aj v takýchto dôvodoch oplatí zájsť za párovým terapeutom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #problém #hádka #rozvod #nevera #hanba #neúspech #párová terapia

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...