Ako neprísť v manželstve o nezávislosť? S týmito tipmi!

So svadbou končí nezávislosť, tvrdia pesimisti. Nemusí to tak byť. Päť tipov, ako si ju udržať aj v manželstve.

06.12.2016 11:00
láska, manželstvo, partneri Foto:
Stačí tak málo - byť spolu šťastní.
debata

„Od môjho svadobného dňa bolo všetko inak,“ tvrdia niektoré ženy a nie je ich málo. Vraj sa potom už nikdy necítili také nezávislé a slobodné ako od momentu, kedy sa rozhodli vziať si partnera za manžela. Ale manželstvo má potenciál na to, aby sme sa v ňom cítili silnejšie a bezpečnejšie. Stačí dodržať zopár dôležitých bodov.

Udržte si svoj vlastný priestor

Hoci ste sa rozhodli pre spoločný život, v manželstve ostávate dvaja rozdielni ľudia. Sú muži, ktorí napríklad večer radi ležia pred televízorom, cez víkend si pozrú futbal. Fajn! To však neznamená, že im neustále musíte ležať pri nohách. Vy sa zatiaľ môžete vybrať na jogu, utiahnuť sa do spálne s knihou či napustiť si vaňu. Je celkom normálne, že máte svoje záľuby, nemusíte všetok voľný čas tráviť bezpodmienečne spolu. Sú páry, ktoré spolu chodia na dovolenky, ale tam sa zvyknú niekedy rozdeliť – on ide do múzea, ona ostane ležať na pláži. Večer sa stretnú na večeri a rozprávajú sa o tom, čo prežili. Takýto scenár vám umožní ostať zaujímavým, dynamickým človekom, presne takým, akým ste boli pred svadbou.

Podpora posilňuje sebavedomie

Možno, že vďaka podpore manžela prídete na myšlienku, že by ste mohli mať svoj vlastný blog, stránku o pečení alebo si otvorili kaviareň. Posúva aj kritika! Ak ste plachá, manžel by vás mal rozhodne podpichnúť tým správnym smerom. Základom dobrého vzťahu je istota, že podporu dostanete aj vo chvíľach, kedy sa vám nedarí. Pravdaže, podporu, rovnako ako vy, podporuje aj váš manžel.

Chváliť sa, chváliť sa…

Dobrý vzťah a manželstvo vám pomôže vidieť sa v tom najlepšom svetle. Stane sa vám občas, že pozorujete svojho manžela a myslíte približne na toto? „Bože, to bol úlovok!“ Niečo podobné si môžete myslieť aj o sebe. (Lepšie, ako pochybnosti). Ak má váš muž pocit, že ste cenný človek, hodný jeho lásky, potom ste na dobrej ceste uveriť tomu tiež.

Buďte flexibilná vo svojich očakávaniach

Nezávislosť je dvojsečná zbraň. V manželstve musíte vedieť povedať, čo od svojho partnera potrebujete, čo si od neho želáte – ale vo svojich očakávaniach musíte ostať flexibilná. Nemôžete ho poslať do čerta hneď po tom, keď nerobí to, čo chcete. On je nezávislá osoba s komplikovanou minulosťou a otvorenou budúcnosťou – presne ako vy. Možno, že v minulosti ste chceli partnera s rovnakými záľubami a dnes sa to zmenilo. Pretože dôležitejšie je, keď vaše záľuby rešpektuje, hoci nezdieľa. Táto rovnováha však nevzniká zo dňa na deň. Chce to zopár rokov, desiatky rozhovorov, pár pokusov a omylov, aby sme zistili, že sa na rozdiely medzi nami môžeme pozrieť v pozitívnom svetle. Potom môžeme v manželstve ostať individualitami, ktorými sme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #svadba #nezávislosť #sebavedomie #spoločné záujmy #priestor

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...