Päť najčastejších dôvodov, prečo vás svrbí tam dole

Nemusí ísť o žiadnu pohlavnú chorobu, ani závažné ochorenie. Svrbenie vo vagíne je však častou ženskou nepríjemnosťou, ktorá môže byť spôsobená úplne banálnymi príčinami.

31.10.2016 17:00
infekcia - močové cesty - Foto:
Dôvodom svrbenia v intímnych partiách môže byť partner a hlavne jeho baktérie.
debata (1)

Niekedy stačí málo a zrazu budete mať v nohavičkách pohodu.

Hormóny

Častým dôvodom, pre ktorý si nechcene siahate do rozkroku sú hormonálne zmeny počas tehotenstva, menopauzy, užívania hormonálnej antikoncepcie a menštruácie. V prípade tehotenstva príliš veľa možností na zmenu nie je. V prechode je možné nastaviť kompenzačnú hormonálnu liečbu. Naopak, ak si všímate zmenu a svrbenie pri antikoncepcii, je potrebné vymeniť ju. Ak pociťujete svrbenie napríklad pri menštruácii, prehodnoťte najprv použitie tampónov, následne skúste zmeniť vložky a niekedy pomôže aj menštruačný pohárik, ktorý je ohľaduplnejší.

Baktérie

Nechránený pohlavný styk aj so stabilným parterom môže spôsobovať svrbenie po milovaní. Dôvodom môže byť partner a hlavne jeho baktérie. Tým sa prirodzene nedá vyhnúť. Riešením je však použitie prezervatívu, alebo zvýšenie hygieny vie do veľkej miery pomôcť. Rovnako, ako návšteva toalety a následné vyumývanie sa po milovaní.

Ekzémy

Nevyhýbajú sa ani intímnej oblasti. Začervenanie a svrbenie je často výsledkom ekzémov, ktoré postihujú aj intímne miesta. V takomto prípade môže ochorenie znepríjemniť sexuálny život. Nejde o nič neodstrániteľné, avšak bude potrebná liečba po konzultácii s lekárom. Pomocou správne liečby môže svrbenie aj poškodená pokožka úplne ozdravená.

Vaginóza

Jednoducho premnoženie baktérií vo vagíne. Ide obvykle o dôsledok zníženia pH v pošve. Vďaka tomu majú baktérie dostatok priestoru na vytvorenie výtoku a nepríjemného pocitu tam dole. Môže to súvisieť aj s nesprávnym nosením spodnej bielizne, alebo návštevou kúpalísk, víriviek, bazénov. Vyhnite sa práve týmto miestam, ak mávate často svrbiaci problém.

Nesprávna hygiena

Nehovoríme o nedostatočnej. Práve naopak, niekedy môže aj nadmerná hygiena a použitie nevhodných gélov spôsobiť vysýchanie sliznice, alebo narušenie pH pošvy. Na to sa okrem svrbenia môžu naviazať aj infekcie. Ak sa necítite v pohode po zmene kozmetiky, vymeňte ju. V tejto oblasti je nájdenie správneho preparátu často dlhou cestou plnou pokusov a omylov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #hormóny #vagína #ekzém #baktérie #svrbenie

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...